Sommarstuga

Att tänka på när du ska köpa fritidshus

Många drömmer om ett fritidshus som ett komplement till det mer permanenta boendet. Köpet går i princip till som ett ordinarie husköp. Frågorna du som köpare måste ställa dig och fundera igenom är ganska lika, även om svaren kan skilja sig åt.  

Läge, läge, läge

Fritidshusets läge är kanske det mest avgörande då det påverkar en rad faktorer. Ligger det storstadsnära, har sjötomet eller är extra attraktivt på andra sätt speglas det ofta i huspriset. Köper du ett fritidshus i ett efterfrågat område är det troligt att priset är högre, men sannolikt behålls eller utvecklas då även husets värde på sikt. Fundera på vad du är beredd och har möjlighet att betala för ditt drömläge.

Närhet till – ja, vadå?

Söker du ett fritidshus att tillbringa några veckor i på sommaren eller för att kunna åka till över helgen året runt? Är närhet till samhällen med matbutiker, bygghandlare och kollektivtrafik viktigt eller vill du så långt bort från stadens puls som möjligt? Fundera på vad som passar dig och sätt en gräns för hur lång tid det får ta att ta sig mellan hemmet och fritidshuset. Vill du kunna vara i fritidshuset året runt är det bra att kolla om det är vinterbonat. Vill du ha besök av vänner och familj i ditt fritidshus kan det vara bra med ett extra sovrum eller uthus för dina övernattande gäster. Kanske finns det även plats på tomten för att ställa upp en friggebod?

Renovering – dröm eller mardröm?

Många lockas av att sätta händerna i fritidshus med renoveringsbehov. Det kan vara ett sätt att komma över ett fritidshus i ett populärt område till en billigare peng. Fundera på vad du vill att fritidshuset ska vara för dig – ett projekt med mycket arbete eller en plats för avkoppling? Räkna in renoveringskostnaderna i priset för att inte förivra dig innan du lägger ditt bud.

Räkna på bolån till fritidshus och villa

Undersökningsplikt

Köp av fritidshus har samma lagkrav som köp av permanentbostad när det kommer till din undersökningsplikt som köpare. Det innebär att du som ska köpa ett fritidshus måste säkerställa att det uppfyller förväntningarna och vad som utlovas av säljaren. Förutom husets skick kan det vara bra att även kontrollera dricksvattnet om fritidshuset har egen brunn samt se över husets avloppslösning. Ta hjälp av någon som kan om du är osäker på vad som ska undersökas.

Låna till fritidshuset?

Om du ska låna pengar för att köpa ett fritidshus är det ett vanligt bolån som du ska ansöka om. Det innebär även att det är samma amorteringsregler och krav som gäller för dig som låntagare. Ta reda på vad din bank kan erbjuda dig och jämför med andra aktörer för att hitta den finansieringslösning som passar dig och ditt fritidshus bäst. Ta reda på fritidshusets driftskostnader och tänk på att alltid avsätta en buffert för oförutsedda utgifter. 
PS! Är fritidshuset däremot klassat som en lantbruksenhet finns det några andra saker att tänka på. Kontakta oss gärna för vidare information om lån till lantbruksfastigheter. 

Lycka till med ditt köp!

Relaterade artiklar

Läs mer

Kärt fritidshus har många namn

Läs mer
Läs mer Röda och vita villor i villaområde

Lär känna Landshypotek Bank

Läs mer
Läs mer

Familjen Fors valde mer svängrum och egna fruktträd framför storstadens utbud

Läs mer