Året när Landshypotek blev en bolånebank

Hösten 2017 gick startskottet för Landshypotek Banks bolån till hus. Sedan dess har många valt en annorlunda bank och banken fortsätter att växa med fler kunder. ”Bolåneuppstickare”, ”bolånekrig”, ”bankutmanare”, ”ny spelare”, ”bolåneutmanare”, ”gammal är äldst” är några återkommande ord när det skrivits om Landshypotek Bank i media under 2018. Häng med på några av 2018 års händelser tillsammans med Catharina Åbjörnsson Lindgren som är affärschef för bolånen.

Tillsammans med Catharina Åbjörnsson Lindgren ser vi tillbaka på året som gått och har satt ihop en tidsaxel över några betydelsefulla händelser i resan och introduktionen av en annorlunda bank på bolånemarknaden.

Januari

Landshypotek Bank är en bank för hela landet och det är ett starkt syfte med bankens verksamhet. När banken i januari samlades till medarbetardagar arrangerades en särskild paneldialog med representanter för olika intressenter för att hela landet ska växa. I panelen deltog bankens dåvarande tf vd Catharina Åbjörnsson Lindgren, Håkan Larsson, boekonom Villaägarna, Terese Bengard verksamhetschef Hela Sverige ska leva, Maria Forshuvud Vd för Svenskmärkning och Mattias Gotting Trade policy analyst på Jordbruksverket tidigare LRF för att diskutera landsbygdens framtid.

”Deltog på en intressant paneldebatt på @Landshypotek. Det ska bli väldigt intressant att följa denna nya aktör på bolånesidan, med rötterna förankrade i myllan... ” skrev
Håkan Larsson, @boekonom på Twitter efteråt.

Februari

Kundernas intresse för Landshypotek Bank som ny aktör på bolånemarknaden har varit mycket stort från start. Under hösten 2017 öppnar banken för bolån till husägare. I februari 2018 passerar banken en miljard kronor i utlåning till de nya bolånekunderna.
”Kundresponsen har varit otroligt snabb och direkt. Vi har ju trott på satsningen men vi har samtidigt växt snabbare än vad vi hade kunnat förvänta oss.” säger Catharina Åbjörnsson Lindgren tf vd i ett pressmeddelande.

Läs mer

Mars

Catharina Åbjörnsson Lindgren blir ny privatmarknadschef på Landshypotek Bank med ansvar för den fortsatta satsningen på huslån och sparande för privatpersoner. Hon har sedan 1 juni 2017 varit tf vd på Landshypotek Bank och lett banken under den lyckade marknadsintroduktionen av bolånen och en höst där många nya kunder har hittat till banken. Hon har arbetat på banken sedan 2010.

”Jag ser verkligen fram emot att vara närmare kunderna och leda arbetet med att bli en mer relevant och än bättre bank för alla våra nya kunder inom spara och låna. Med ett starkt klappande Landshypotek-hjärta är det också givetvis väldigt kul att få möjlighet att bidra till den fortsatta utvecklingen av en ny affär och något som är helt central del i vår fortsatta utveckling som bank, ” säger Catharina Åbjörnsson Lindgren i ett pressmeddelande.

Läs mer

Landshypotek Bank ägs av 40 000 jord- och skogsbrukare som är medlemmar i föreningen och kunder i banken. Under mars månad berättar Catharina om den nya bolåneaffären på årets Regionmöten som hålls på tio platser runt om i Sverige för medlemmarna. På bilden syns hon med Niklas Ringborg, distriktschef för Östergötland på regionmötet i Linköping.

April/Maj

Landshypotek Bank har verkat för landsbygden och bidragit till tusentals satsningar runt om i landet sedan 1836. I april startar turnén Lokalsamtal med Po Tidholm där banken medverkar för att lyfta frågor som är viktiga för landsbygden inför höstens val 2018.

Läs mer om Lokalsamtal i nedan nyheter:

Landshypotek Bank medverkar till att lyfta landsbygdsfrågor i landsomfattande Lokalsamtal

Film om Lokalsamtal: Ökad dialog för landsbygdens utveckling

Stort intresse för Lokalsamtal och dialogen om landsbygdens utveckling

Po Tidholm: Den svenska landsbygden har en otrolig potential men används inte fullt ut

Po Tidholm: Lokalsamtal bidrog till att landsbygdsfrågan lyftes

”Vi laddar för Lokalsamtal i Sandviken! @Landshypo_Tomas och Rickard Hedlund från Gävlekontoret.” skrev Catharina på twitter inför Lokalsamtal.

Juni

Familjen Bogren Andersson blev Landshypotek Banks tusende bolånefamilj. Familjen upplevde ett annorlunda bankmöte – när de fick besök av Landshypotek Banks medarbetare i hemmet i Jönköping.

”Inspirerande dag! Väldigt roligt att träffa familjen Bogren Andersson i sitt hem som är vår 1 000:e bolånefamilj. Kul att allt fler hittar till en annorlunda bank som står för något annat på svensk bankmarknad” skrev Catharina på Twitter efter besöket.

Läs nedan nyhet om besöket:

Annorlunda bankmöte för 1000:e bolånefamiljen

Banken fortsatte att synas i media och allt fler fick upp ögonen för banken. I juni nådde banken två miljarder i utlåning med nya bolåneaffären.

”Vår satsning är långsiktig. Vi vill ge fler möjligheter att upptäcka en annorlunda bank med stor trygghet och erfarenhet, men med en särskild blick för möjligheterna i hela landet” säger Catharina Åbjörnsson Lindgren i ett pressmeddelande.

 Läs mer

Juli

Under Almedalsveckan berättar banken om nya bolånet och nätverkar med både organisationer som kunder inom jord och skog som äger banken.

På bilden syns vd Per Lindblad, Tomas Uddin marknads och kommunikationschef, Catharina Åbjörnsson Lindgren affärschef för bolånen och Fredrik Sandberg cfo utanför Visbykontoret när det hölls kundträff under Almedalsveckan.

Under juli ger sig banken ut på en gemensam turné med Falu Rödfärg. Totalt besöks 14 platser under sommaren. 

Catharina besöker den gemensamma trädgården som byggdes upp utanför bygg- och måleributiker runt om i landet under turnén. På plats kunde besökarna ställa frågor kring boende, hem, hus och finansiering.

Läs mer om turnén

Augusti/September

Banken deltar på flera mässor och skördefester runt om i landet och presenterar sig som bolånebank. Smaka på Värmland, Smaka på Enköping, Gotlands Skördefestival, Ölands skördefest är några av de ställen där bankens medarbetare möter besökarna.

”Det är viktigt att vara nära våra kunder och att möta dem på ett naturligt sätt där de befinner sig. Väldigt roligt att så många kunder har hittat till oss. Det är mer vanligt idag att man har fler banker och vi vill vara den bästa banken för bolånet.” säger Catharina Åbjörnsson Lindgren som mötte besökarna på Smaka på Enköping.

På plats i Enköping kunde besökarna ställa frågor om trädgård och odling.

Läs om att allt fler byter bank

Det är nu ett år sedan Landshypotek Bank introducerade sig på bolånemarknaden på allvar. Första året gick över förväntan. ”Jag är väldigt stolt över att vi lyckats vinna tusentals människors förtroende att välja oss för den förmodligen största privatekonomiska affären. När vi lanserade bolånen visste vi ju inte om någon alls skulle våga välja oss” säger Catharina i en intervju om första året.

Läs hela intervjun här

Oktober

Under oktober passerade banken tre miljarder i utlåning till husägare.  

”Vår satsning är långsiktig. Nu är siktet framåt att fortsätta utvecklas som bolånebank. Vi har bara börjat! Vi är en stark utmanare som står för äkta hållbarhet, som är trygg och långsiktig, och dessutom har ett bra erbjudande” säger Catharina i ett pressmeddelande.

Läs mer

Allt fler kunder hittar till en annorlunda bank. Under oktober får Catharina lyssna när det ringer in till Kundservice i Linköping.

”Vad vore @Landshypotek utan vårt kundservice! Medlyssning idag. Så imponerad av Anna som hade vänligt o kunnigt svar på allt. #bradagpåjobbet #livetpålandshypotek” skriver Catharina på twitter.

För Landshypotek är kunden i fokus. Banken är transparent med sina räntor och har ingen förhandling eller krav på merförsäljning. Under oktober lyftes svårigheterna för privatpersoner med bristande transparens kring banktjänster när banker försöker få kunder till helkunder i media.  
”Vi tycker inte att helkundstanken är i takt med tiden. Allt fler svenskar väljer att ha mer än en bank idag. Vi har valt att fokusera på att vara en bank för att spara och låna, att vara bäst på bottenlån till hus och jord- och skogsbruk” säger Catharina i en artikel om saken.

Läs hela artikeln här

November

För att lyfta vikten av bra boende i hela landet ger banken ut en Boendebarometer två gånger om året.  I november ges Boendebarometern – svenskarnas drömboende ut som uppmärksammas i EFN podden Kvadrat som leds av Joakim Båge och Petra Bergman. Catharina Åbjörnsson Lindgren berättade om undersökningen. Medverkade gjorde även Per Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Se podden hos EFN här

Läs mer om Boendebarometern här

December

Under hela 2018 hade banken konkurrenskraftiga snitträntor månad efter månad.  I december hade banken i snitt lånat ut till en ränta på 1,10 % för bolån till hus med tre månaders bindningstid och 1,18 % för lån med ett års bindningstid.

”Vi har valt att ha ett konkurrenskraftigt ränteerbjudande för bolånet som är rakt och enkelt. Du ska direkt kunna se vad du får för ränta hos oss och vad som påverkar den, utan förhandling eller krav på merförsäljning. Våra kunder välkomnar en utmanare som står för äkta hållbarhet, som är trygg och långsiktig, och dessutom har attraktiva räntor. Vi ser fram emot att fortsätta vara en utmanare på marknaden även 2019” säger Catharina Åbjörnsson Lindgren i ett pressmeddelande.

Läs mer om bankens snitträntor

Håll koll på vad som händer inom Landshypotek Banks bolån

Följ affärschef Catharina Åbjörnsson Lindgren på Twitter där hon tar med oss bakom kulisserna och kommenterar löpande kring bolånet och marknaden.

@Landshypo_Nina

Följ Landshypotek Bank i sociala medier:

Facebook 
LinkedIn  
Instagram 
Twitter