De är vinnarna i vår tävling om hur du bäst lyckas med vårsådden

Våren har nu kommit för att stanna och många har redan börjat odla utomhus. Under mars anordnade vi en tävling på vår Facebooksida och lät alla få bidra med sitt bästa tips för hur man bäst lyckas med vårsådden. Det var ett stort engagemang och många som var med och tävlade med sitt bästa tips. Nu är fem vinnare utsedda.

tavling-var.jpg

Vilket stort engagemang kring vårsådden det blev i tävlingen och det kom in väldigt många bra tips på allt från hur man ska tänka kring jorden, att använda salladsbyttpr och att inte odla för mycket. De fem bästa bidragen har nu utsetts av de tio bidragen med flest röster av Landshypotek Banks interna jury.

De vinnande bidragen är:

”Återanvänd förra årets jord som såjord. Värmematta under det nysådda gynnar sådden. Belysning 12 timmar per dygn, belysning hela dygnet stressar växterna. Om man rör vid plantorna (liknande vinden som blåser) så får man kraftiga, stabila plantor. När det är dags att så utomhus, så i omgångar så har du alltid späda fina salladsblad m.m. Och glöm inte att njuta av ditt odlande! 💚🌱💚”

Carina Andersson

”Se till att det vattnas regelbundet och att jorden är fuktig ända ner till rötterna. Känn med knogarna. För att fukten ska stanna kvar längre och du slipper vattna så ofta, täck över jorden med ”gräsklipp” så stannar fukten kvar i jorden längre.”

Clas Ö

Akvarium

”Jag använder ett gammalt akvarium som växthus! Har en skrivbordslampa som belysning!”

Ingegerd Norberg

”Jag har efter flera år insett att bästa tipset egentligen är två tips. För det första: så inte för mycket. De allra flesta behöver inte 30 tomatplantor, det räcker med 2-3 av varje sort, och inte hundra sorter. Det andra tipset är att ställa sådden där man ser den och kommer ihåg att vattna. Jag har min på köksön. Och eftersom det inte är så många så funkar det. Sammanfattningsvis är mitt tips alltså: ta dig inte vatten över huvudet, hur kul det än är!”

Mikaela Andersson

”Samla familjen, låt barnen bli skitiga om händerna genom att fylla jord, göra hål och sätta frön. Varför är detta att lyckas med vårsådden? Jo, för när det väl börjar titta fram lite grönt kommer nyfikenheten, lyckan och glädjeropen att sprida mer lycka än om jag satt dom på bästa sätt själv. Det är att lyckas enligt mig ♡”

Malin Öhberg

Vinnarna belönas med varsitt signerat exemplar av boken Odlarens Handbok av André Strömqvist nyutgåva från 2017 som kommer med posten hem.

Håll utkik på bankens Facebooksida för kommande tävlingar.