Krönika: Välkommen hem!

Är bostaden främst en investering? Om man lyssnar på samtal i Sveriges storstäder är det lätt att tro det. Men för de flesta människor runt om i landet är bostaden framförallt ett hem. En trygg plats att hämta kraft från när världen snurrar allt fortare.

Catharina Åbjörnsson Lindgren

För en tid sedan var jag i en intervju tillsammans med ekonomer för att prata boende och ekonomi. De lyfte sättningar i marknaden, pratade om vinnare och förlorare, och berörde småhusindex och fastighetsvärden.
Det talades om hur man ska se på sin bostad som investering, på kort och på lång sikt.

Till slut fick jag ge mitt perspektiv i samtalet och konstaterade att de flesta av oss inte ser bostaden som en investering, utan faktiskt som boende – och framförallt ses bostaden som ett hem!

Att äga en bostad betyder mycket för privatekonomin och det är lätt att förstå fascinationen för bostaden som en investering, även om det är ett perspektiv som enligt våra mätningar framförallt lever i större städer.
Men för de flesta står bostaden för något annat. Det märks tydligt i de undersökningar som vi på Landshypotek Bank gjort vid upprepade tillfällen.

Bostaden är en viktig del av livet. Hemmet är plattformen för fritiden med trädgård, grill och uteplats. För en del kompletterat med lagom fotbollsplan för de minsta och studsmatta.

Bostaden är utgångspunkten för utflykter och resor, basen för att ha nära till fritidsintressen. Hemmet är platsen att möta vänner, en plats som ger grundtrygghet i en värld som snurrar allt snabbare. Bostaden är en grund för det som vi gillar: närhet till skog och natur, med möjlighet att utöva intressen och omgivningar vi trivs i.

Det här numret är en hyllning till hemmet, fylld av inspiration för att känna sig hemma. Här finns tips för att upptäcka närområdet och semestra hemma. Här kan du ta del av tips för att göra ditt hus än mer till ett hem.
Här kan du möta Sommarsverige! Det är ett nummer både för att upptäcka och vårda ditt hem och närområdet.

Det är ett nummer för Ett rikare liv.
Välkommen hem!

Catharina Åbjörnsson Lindgren
Ansvarig för huslån och sparande på Landshypotek Bank

Twitter: @Landshypo_Nina