Landshypotek Bank gynnar utvecklingen av smarta digitala tjänster via ny Open Banking-plattform

Landshypotek Bank gör det nu möjligt för tredjepartsaktörer att testa och utveckla nya appar och tjänster baserade på bankens data. Detta sker i enlighet med EU:s betaltjänstdirektiv, PSD2, som berör alla banker och syftar till att öka konkurrensen mellan finansiella aktörer och ge kunden fler digitala möjligheter.

Merete Salmeling

Nu ges externa utvecklare och företag möjlighet att utveckla nya digitala tjänster åt bankens kunder. Detta sker genom öppna API:er (applikationsprogrammeringsgränssnitt) som ger behöriga mjukvaruutvecklare åtkomst till kontoinformation som kan användas på nya innovativa sätt.

Initialt kommer utvecklare som registrerar sig hos Landshypotek Bank att ges åtkomst till opersonlig testdata. Senare i år kommer de också, efter individuellt medgivande från kunden via bank-id, kunna få åtkomst till riktig kunddata i enlighet med EU:s andra betaltjänstdirektiv PSD2 och det som kallas "Open Banking".

– Open Banking är som ett ekosystem med fokus på att bygga nya digitala lösningar ihop med andra, vilket i slutänden gynnar våra kunder. Vi tar nu ett första steg genom att öppna delar av vår utvecklingsmiljö för externa utvecklare, och vi kommer efterhand att göra mer och mer data tillgänglig, så att det blir ännu lättare att skapa nya tjänster ihop med oss, säger Merete Salmeling, chef Digitalt och Innovation på Landshypotek Bank.

Lanseringen av Open Banking och åtkomst via API:er innebär att Landshypotek Bank får möjlighet att ytterligare stärka sitt kunderbjudande.

– Vi ser det här som en möjlighet att skapa moderna finansiella lösningar helt i enlighet med de krav som ställs från EU-håll. Som bank tror vi helhjärtat på transparens hela vägen från våra bolåneräntor till vår syn på hur banktjänster ska utvecklas framöver på ett säkert, effektivt och smart sätt, avslutar Merete Salmeling.

Denna artikel är publicerad 2019. Landshypotek erbjuder idag inga open banking tjänster.