Nu ska Sveriges mysigaste hem 2019 utses

Att det finns ett stort intresse av att dela med sig av sin hemmiljö märks inte minst av det stora engagemanget i den riksomfattande tävlingen "Sveriges mysigaste hem" som tidningen Villaliv står bakom. För andra året i rad har runt 2 miljoner villaägare bjudits in att dela med sig av vad som gör just deras hem så mysigt. Läsarna har nu röstat fram finalbidragen som juryn i skrivande stund bedömer. Vinnarna presenteras i början av november.

Många vill visa upp sitt eget, men också titta in i andras

I andra länder träffas man gärna på den lokala puben, caféet runt hörnet eller torget och pratar om livet. Här ses vi mer hemma hos varandra. Och vi bjussar gärna på hur vi bor; i tv-rutan, sociala medier, bloggar och hemma-hos-reportage.

  – Vi välkomnar alla initiativ som mer lyfter fram boendet som ett hem att trivas i än en investering. Där har vi vårt engagemang tillsammans med många av landets husägare som genom att delta i Sveriges mysigaste hem generöst bjuder hem oss till sig. Det säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank, som är en av tävlingens huvudpartners.

Kanske spelar hemmet en större roll för oss svenskar än för många andra? Det tror i varjefall Fredrik Lindblahd, grundare av tidningen Villalivet och initiativtagare till tävlingen ”Sveriges mysigaste hem”. 

 - Alla kan inte göra som de vill på jobbet, men hemma är vi fria att hitta på vad som helst; måla en vägg orange eller möblera med olika pinnstolar. I hemmet kan vi leva ut, säger Fredrik.

Och vårt förhållande till hemmet har förändrats på senare år. Intresset för att fixa och inreda är hur stort som helst. Förr köpte man en matsalsmöbel som sedan följde en genom livet. Så är det inte längre. Vi renoverar, målar om och tar vara på gamla saker mer än förr.

 - Men hållbarhet kan inte vara en tillfällig trend, den måste vara långsiktig, menar Fredrik.

Nu ser både Fredrik och Catharina fram emot att snart få kika in hos och inspireras av årets vinnare. Om bara några veckor välkomnar segraren nämligen oss alla hem till sig i ett reportage i Villalivs novembernummer och här på landshypotek.se.

Vill du se alla bidragen i 2019 års tävling hittar du dem här:
Till villalivet.se