Nu ska vi visa att hela landet lever - Landshypotek Banks gårdstävling är tillbaka

Det sjuder av liv på landsbygden. Företagare inom de gröna näringarna ger nya möjligheter för mat, turism, energi och upplevelser - såväl lokalt som regionalt. Landshypotek Bank ser dagligen kraften på landsbygden och vad jord, skog och andra verksamheter på gårdar runt om i landet kan generera. I vår är ”Din gård, din möjlighet” tillbaka – tävlingen där alla gårdsföretagare välkomnas att dela med sig av sin berättelse. För allt som gör landet levande vill vi att fler ska få höra talas om, inspireras av och uppleva.

Flicka som klipper hallonbuskar

Företagandet på landsbygden kan ta sig många olika uttryck; allt från stordrift inom produktionslantbruket till försäljning av närproducerat på gårdsplanen och ett brett utbud av olika besöksaktiviteter.  I tävlingen Din Gård, din möjlighet kan alla med någon slags verksamhet med gården som grund delta. Genom att beskriva sin affärsidé bidrar de tävlande gårdarna tillsammans till att visa upp mångfalden av företagande som finns runt om i Sverige. Allmänheten bjuds in att rösta på sina favoritgårdar och korar slutligen segrarna efter att en jury valt ut finalisterna bland de tävlande med flest röster.

  – Vi jobbar ständigt för att allt fler ska upptäcka vad hela landet har att erbjuda och den rikedom och bredd som landets alla landsbygdsföretagare står för. Nu ger vi lantbrukare och gårdsentreprenörer chansen att för en bredare publik beskriva vad de gör för sitt närområde och möjligheterna för landet som skapas. Det är ett bra sätt att lyfta såväl landsbygdsföretagare som landsbygder. Vinjetten till på årets tävling är ”Nu ska vi visa att hela landet lever” och det är precis vad Din gård handlar om, säger Per Lindblad, VD för Landshypotek Bank och en av jurymedlemmarna i tävlingen.  

Tävlingsstart 18 mars
Den 18 mars startar den tredje upplagan av den populära tävlingen Din Gård, din möjlighet. Runt 160 gårdar har medverkat i de två tidigare tävlingsomgångarna som gick 2015 och 2016 och över 20 000 gillande röster lades på dem från allmänheten.  

En bredd av gårdar; allt från mjölkproducenter till potatisodling, naturbeteskött, pelletstillverkning, kravgrisuppfödning, gårdsbutiker, matupplevelser, bed & breakfast, biodling, turridning och andra turistsatsningar har medverkat.
2016 vann Jonas och Elin Nordlund på Backfors Gård utanför Umeå med bidraget Hästbonden som inspirerar andra att använda mer häst i jord- och skogsbruket. 2015 tog familjen Lundblad på Grinda Säteri utanför Malmköping hem förstapriset med sin mycket populära gårdsglass gjord på lokala råvaror. gillande.

Allt om tävlingen hittar du på http://landshypotek.se/dinmojlighet