Skånsk odlare av hampafiber vinner rikstäckande gårdstävling

Landshypotek Bank lyfter för tredje gången fram landsbygdens företagare i tävlingen ”Din gård, din möjlighet”. Nu har folket korat segraren – Skärholma Gård utanför Klippan i Skåne, där Jeanette Lindhe och Robert Nilsson möter det ökade intresset för alternativa användningsområden för hampafiber.

Intresset för årets upplaga av ”Din gård, din möjlighet” har varit rekordstort. 142 gårdar från norr till söder har under våren delat med sig av berättelsen om sin verksamhet och affärsidé. Nära 40 000 personer har röstat i tävlingen.

Skånska Hampabonden på Skärholma Gård i Klippan tog slutligen hem segern genom att med solklar marginal kamma hem flest röster. Tiraholms Fisk från Halland knep andraplatsen.

Hampabonden, som drivs av Jeanette Lindhe och Robert Nilsson, möter såväl hälso- och miljötrender som det ökade intresset för alternativa användningsområden för hampafiber inom framförallt byggsektorn. Prischecken på 50 000 kronor delas ut under måndagen.

Stor bredd av inspirerande verksamheter i årets tävling

– Jag gläds verkligen åt att så många engagerat sig i ”Din gård, din möjlighet". Vår förhoppning med tävlingen är ju att bredda bilden av det gröna företagandet och inspirera fler att ta del av det, säger Per Lindblad, VD på Landshypotek Bank.

I årets upplaga av tävlingen finns en stor spridning av affärsidéer representerade från samtliga län.

– Kul att vi ser så mycket nytänkande och entreprenörskap från landets alla hörn! Det banar god väg för tillväxt och nya arbetstillfällen inom de gröna näringarna, avrundar Per.

– Vi är såklart jätteglada och hedrade över vinsten. Vi vill rikta ett stort tack till alla som röstat fram oss till segern och till juryn som uppmärksammat våra ambitioner runt alternativa användningsområden för hampafiber, exempelvis byggmaterial, säger årets förstapristagare Jeanette Lindhe och Robert Nilsson från Skärholma Gård.

Övriga pristagare i årets tävling ”Din gård, din möjlighet”

Efter en genomgång av samtliga kandidater valde juryn ut sex stycken bidrag till final. Utöver förstapristagaren landade följande bidrag en topplacering.

2:a plats: Tiraholms Fisk, Familjen Ekwall, Unnaryd, Halland
Ett turistmål av rang där mathantverket från Bolmen kompletterats med hotell och konferens.

3:e plats: Stallyckan, Helena Eriksson, Skephult, Västra Götaland
En liten gård med stort hjärta. Här välkomnas alla med djur- och naturintresse, oavsett funktionsförmåga. Dagverksamhet och individanpassade aktiviteter enligt den välfungerande ”stallyckemetoden”.

4:e plats: Ängebäck Trädgård, Anna Wilén, Karlstad, Värmland som även blev årets ”wildcard” särskilt utvalt av juryn bland samtliga bidrag. 
Gränsöverskridande handelsträdgård som rymmer hela världen och socialt entreprenörskap.

5:e plats: Skrea Matbruk/Skrea Backe, Stig-Olof Johansson, Falkenberg, Halland
Visar på hur det traditionella lantbruket genom såväl innovation som kluster och samverkan kan bidra till att lyfta en hel ort som en ny kulinarisk destination.

6:e plats: Gårdsfisk/Gretagården, Johan Ljungquist, Tollarp, Skåne
Pionjärer för en ny näringsgren inom lantbruket – fiskodling i ladugårdar. Affärsidé utifrån ett hållbarhetsperspektiv.


Se samtliga bidrag i årets tävling på www.landshypotek.se/dinmojlighet.

Nästa steg – Gilla landet
För flertalet av de medverkande gårdarna samt de som var med i den tidigare Din gård-tävlingen 2016 är möjligheten att nå ut inte slut. Inför sommaren lanseras Gilla landet – en webbaserad vägvisare och guide till naturliga upplevelser, närproducerade smaker, spännande gårdsbesök och andra platser värda en omväg bortanför de stora städerna – där Din gård-gårdarna bidrar till att välkomna fler ut i landet.

Kontakta för mer information:

Presskontakt, Jonas Feinberg, jonas.feinberg@landshypotek.se 070 349 24 10

Kontakta för besök på plats under måndagen:
Projektledare Anna Berglund anna.berglund@landshypotek.se 072 732 98 72