Skogens möjligheter: Biologisk nedbrytbar flaska av träfiber kommer att förändra världen

Tänk om en nedbrytbar flaska av träfiber kunde ersätta alla glas och plastflaskor som skräpar ned vår natur om de inte återvinns rätt. Inom kort kan det bli verklighet. Världens första fiberbaserade flaska för kolsyrade drycker utvecklas just nu av BillerudKorsnäs i samarbete med danska ecoXpac – som samägs av BillerudKorsnäs och Alpla. Paper Bottle heter flaskan som är tänkt att revolutionera förpackningsindustrin.

Paperbottle, flaska av träfiber

Enligt BillerudKorsnäs vd, Petra Einarsson, handlar det inte längre om ifall företagen kommer att lyckas att introducera en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska – utan när!

– När vi gör det kommer det att betyda ett skifte i konsumentbeteende globalt, säger Petra Einarsson.

Att Paper Bottle till skillnad från de aluminiumburkar, plast- och glasflaskor som dominerar på butikshyllorna idag är nedbrytbar och dessutom har lägre klimatpåverkan i tillverkningsledet har gjort att förväntningarna är höga.

För den vanliga konsumenten över hela världen betyder det en mindre klimatpåverkan och en flaska som sorteras för att återvinnas. Den kommer att användas för både kolsyrade och stilla drycker.

Hur mycket bättre för miljön är en flaska av träfiber?
– Visionen är att flaskan ska vara biologiskt nedbrytbar och 100 procent återvinningsbar. Den ska ha miljöfördelar jämfört med andra fossila material. Vår vision är att maximera vår positiva påverkan och bidra till övergången till ett mer biobaserat samhälle, där pappersflaskan är ett exempel på hur vi kan bidra, säger Gittan Schiöld, venture manager på BillerudKorsnäs.

Det unika och revolutionerande med denna lösning är att det är världens första träfiberflaska som tål kolsyrad dryck. Den biobaserade flaskan har även mycket mindre klimatpåverkan än traditionella förpackningar, även i tillverkningsledet. Icke återvunna plastflaskor blir kvar i naturen i 450 år, den träfiberflaska som nu utvecklas bryts ned på cirka 7 veckor. Att Paper Bottle till skillnad från de aluminiumburkar, plast- och glasflaskor som dominerar på butikshyllorna idag – är nedbrytbar och dessutom har lägre klimatpåverkan i tillverkningsledet har gjort att förväntningarna är höga.

Paperbottlevitbakgrund.jpg

Kommer Paper Bottle att kunna återvinnas och användas som en pappersflaska på nytt?
– Flaskan kommer att vara återvinningsbar men fibrerna kommer att återanvändas för produktion av produkter som kan dra nytta av återvunnet papper exempelvis påsar och kartongemballage. För att producera en flaska av papper enligt gällande livsmedelsförordning krävs att den framställs av nyfiber. Det vill säga icke återvunnen fibermassa. För flaskor som ska användas till hushållsprodukter och annat kan dock återvunnen massa användas, säger Gittan Schiöld.

Vad betyder flaskans utveckling för konsumenten?
– Paper Bottle-projektet startade 2015 och är nu inne på sitt fjärde år. Men eftersom vi utvecklar både en ny förpackning, teknik och process tar det tid. Utvecklingsarbetet pågår med förhoppning att påbörja en pilotproduktion inom en snar framtid och beroende på resultatet av denna skala upp och nå en betydande produktion inom några år, säger Gittan Schiöld.