Visa din kärlek för landsbygden i samband med Alla hjärtans dag

För tredje året i rad sprider Landshypotek Bank kärlek för landsbygden under Alla hjärtans dag. Landsbygden har en stor betydelse för många. Varför klappar ditt hjärta för landsbygden? Häng med och visa kärlek för den under veckan i sociala medier under #jaghjärtarlandsbygden.

Kanske är landsbygden ditt hem, kanske brukar du jorden eller är den din tillflyktsort? Kanske ger den dig trygghet eller är det där du hämtar kraft? Landsbygden har stor betydelse för många. Under Alla hjärtans dag vill vi lyfta den.

Landshypotek Bank har ett hjärta som klappar starkt för landsbygden. Genom öppna landskap, välvårdade skogar och närproducerade råvaror kan den svenska landsbygden fortsätta att utvecklas och bidra till hela Sveriges framtid.

Vi ställde frågan; Varför klappar ditt hjärta för landsbygden? till några av landets landsbygdsprofiler och landsbygdsföretagare.

Andreas Bondensskafferi

”Utan landsbygd har vi ingen odling eller uppfödning. Landsbygden är grunden för att lyckas med laga bra mat. Om vi använder mer lokala matråvaror vinner vi mycket. Råvarorna är ofta färskare och smakar bättre. Den som äter närproducerad mat blir nyfiken på var den är producerad, vem som står bakom och hur det gått till. Det är en naturlig nyfikenhet som vi inte alltid känner inför mat som kommer från grossister med rikstäckande leveranser. Genom att äta lokalproducerat får vi en relation till matens ursprung samtidigt som lokala och regionala mattraditioner bevaras och utvecklas.”

Andreas Lindberg
Bondensskafferi, Åhus

Majja Almqvist

”Jag älskar landsbygden för att här finns allt, precis allt, och det är därför jag brinner så starkt för den. Här finns plats för de som vill starta och driva företag, plats för de som engagera sig i föreningsliv och lokal politik, plats för de som vill bo och arbeta mitt i en storslagen natur, plats för de som vågar tänka utanför boxen och har bestämt sig för att rädda världen på sitt sätt. På landsbygden finns många och helt naturliga förutsättningar för de frågor som ligger min allra närmast hjärtat; entreprenörskap, hållbarhet och mångfald. Jag är så tacksam över att jag får både bo och arbeta på landsbygden!”

Majja Almqvist
Rinkaby Gård, Tävelsås

Albin Ponnert

”Jag har ofta hört att det är så bra att bo i kvar i stan, för det är så nära till allt.
Exakt så känner jag för landsbygden. Här finns allt. Nära till naturen, djurliv, lugnet. Här växer maten, här gror idéer och här frodas gemenskap men också avskildhetens ro.
Tänk att få ha allt detta i sin närhet på en gång. Bio och restaurang, det kan jag åka till när jag behöver ibland, men peta i jorden eller pussa en kattnos, det vill jag kunna göra precis när andan faller på.”

Albin Ponnert
Grundare av Local Food Nodes, Skåne

”Vid kraftverket i Hammarstand en vacker vinterdag. 
Min hembygd ger mig kraft, men också hela Sverige genom vattenkraften. 
Skulle en dag som denna hoppas att vi kunde tänka med hjärtat att hela Sverige behövs om blodomloppet i landet ska fungera. 
Alla delar är viktiga.
Men mitt hjärta klappar så klart lite extra för Ragunda.”

Terese Bengard,
Verksamhetschef, Hela Sverige Ska leva, Ragunda

”Landsbygd för mig handlar om rötter, en förståelse för naturens kretslopp, en förståelse för att vi som människor är en del av en större helhet. Under mina 20 år som landsbygdföretagare har jag levt efter mottot ”hållbarhet i alla led” – att kunna leva, verka och bo på landsbygden tillsammans med andra. Det känns som jag lyckats!

En av människans viktigaste fundament är relationer. Relationer till vår omgivning, människor, djur och natur.
Att älska Sveriges natur och landsbygd är enkelt, därmed blir det även lättare att älska människan.

För att förstå vår samtid och möta en föränderlig framtid tror jag vi behöver engagera oss i vår historia. Denna gör sig mest påmind på den svenska landsbygden där vi fortfarande kan se spåren från människor sedan 1000 tals år tillbaka. När människor kommer till oss oavsett nationalitet och kulturell bakgrund får de en påminnelse av detta som sätter djupa spår. Landsbygden är viktigare än någonsin för nutidsmänniskan.

Jag växte upp utanför Lund men hela min släkt kommer från den småländska Mobergsbygden där de flesta emigrerade till Amerika. Under hela min uppväxt fick jag höra dessa historier berättas som gjorde starkt intryck på mig. Kanske var det därför jag som färdigutbildad 25 åring flyttade till föräldrarnas hembygd och började gräva i mina rötter sedan gav frukt åt Mundekulla Retreatcenter som idag årligen lockar tusentals besökare från norra Europa. Det uppstår ett samförstånd för mina rötter påminner om varje människas rötter. Jorden har brukats sedan urminnestider och de erfarenheterna förenar oss. Natur skapar samförstånd.”

Peter Elmberg,
VD och grundare av Mundekulla Retreatcenter, Småland