Johan och Stig Hellgren på Skags Gård är Årets landsbygdsföretagare på Gotland

Ett eftertänksamt och klokt företagande som skapar välsmakande produkter, arbetstillfällen och inspiration. Det är några av godbitarna i juryns motivering till varför Johan och Stig Hellgren kammar hem utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare på Gotland. Prisutdelningen ägde rum under måndagen på Landshypoteks kontor i Visby.

Motivering:

Företaget Skags Gård AB med familjerna Hellgren är i ständig utveckling, både i sitt eget företag och för bygdens utveckling. De är nyfikna på nya idéer, nya grödor och ny teknik. Detta i kombination med att leverera snygga välsmakande produkter i lyxförpackning på en marknad med knivskarp konkurrens imponerar. Företaget skapar sysselsättning för många i bygden och arbetsplatsen är lika bra som produkterna är goda. Här har vi ett mycket gott exempel på företagare som är kloka och eftertänksamma i kombination med att de gärna delar med sig av sin kunskap på ett inspirerande vis.

”Vi är glada och stolta över priset. Det är inte bara vårt utan också våra anställdas. Utan dem skulle vi inte vara någonting,” säger Johan Hellgren från Skags Gård som tog emot priset tillsammans med pappa Stig.

Mer om Årets landsbygdsföretagare på Gotland
På Gotlands östkust ligger familjeägda Skags Gård. Här odlas rotfrukter och potatis som växer bra i den kalkrika jorden. Familjeägda Skags gård drivs idag i sjätte generationen. I slutet av 70-talet började Stig odla morötter. Nu har sonen Johan tagit över allt mer. Idag odlas morötter i flera kulörer tillsammans med betor i olika färger, persiljerot, jordärtskocka och palsternackor. Totalt produceras 6 000 ton årligen, varav den stora merparten är från egna odlingarna - och det mesta säljs på fastlandet. Allt sorteras och paketeras på gården, vilket bidrar till att skapa sysselsättning. Här jobbar totalt 11 årsanställda.

Från packning till butik kan det ibland bara vara ett dygn, berättar Johan. Och vi ser en stor fördel av att vi har koll på hela kedjan – från jord till bord.

Vi satsar inte på att växa storleksmässigt i första hand. Istället försöker vi hela tiden bli än bättre på det vi gör, säger Johan.

Mer om priset 
Utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare på Gotland, som har delats ut årligen sedan 2012, syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna på Gotland. Priset är instiftat av Landshypotek Bank och Landshypotek Ekonomisk Förening Gotland. Utöver äran får pristagarna ett diplom samt presentkort på restaurang på Gotland.

Samtliga mottagare av priset Årets landsbygdsföretagare på Gotland
2012 Magni och Åsa Gustavsson – ekologisk grönsaksodling
2013 Per och Anna-Lena Andersson – äggproducent
2014 Kristian Gustavsson – mjölkproducent
2015 Berit och Ebbe Wallin, Kakuse Gård – svinproducent
2016 Anna och Garry Mathers – grönsaker (chili)
2017 Kristoffer Olofsson, Bäcks – mjölkproducent
2018 Jenny Andersson och Kjell Nilsson, Graute Gård – fårproducent
2019 Emmy och Henrik Ahlsten, Lilla Kruse – äggproducent
2020 Johan och Stig Hellgren, Skags Gård – grönsaker

Bild bifogas från prisutdelningen: Årets landsbygdsföretagare på Gotland 2020 – Stig och Johan Hellgren, Skags Gård.

Kontakta för mer information:

Stefan Pettersson, kundansvarig Landshypotek Gotland, 072-703 35 75

Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10

Om Landshypotek Bank

Landshypotek Bank grundades 1836 och är till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Historiskt lånar kunderna till jord och skog men banken växer nu även inom bolån till hus samt sparande. Landshypotek Bank ägs av dess cirka 38 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, och har drygt 190 medarbetare på orter över hela landet.