Vit villa med trädgård i förgrunden

Trädgårdens betydelse växer i coronatider

Åtta av tio anser att trädgården är nyckeln till den perfekta bostaden. Andelen har vuxit sedan tiden innan coronakrisen. Det visar en undersökning som Novus gjort bland bolåntagare på uppdrag av Landshypotek Bank.

En lugn och naturnära miljö prioriteras högst när bolåntagare föreställer sig sitt drömboende, men den enskilda faktor som ökat mest i betydelse är att ha en egen trädgård. Andelen som tycker att en egen trädgård är en viktig del av drömbostaden är väsentligt högre i år (79 %) jämfört med förra året (73 %).

– Det är spännande att se att trädgårdens betydelse har vuxit så mycket och så snabbt. Denna exceptionella tid då många har spenderat mer tid hemma tror jag kan ha bidragit till att fler fått upp ögonen för värdet av ett grönt andrum, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Och en egen trädgård värdesätts i betydligt större omfattning än möjlighet att göra karriär. Det betraktas generellt som den minst viktiga aspekten knuten till drömboendet (27 %) när svenskar med bolån anger vad som är viktigt när de föreställer sig att de bor i sitt drömboende.

Fem i topp faktorer för en drömbostad 

  1. En lugn omgivning (93 %)
  2. Närhet till vacker natur, skog och mark (91 %)
  3. Möjlighet att leva ett hälsosamt liv (82 %)
  4. Närhet till familj och vänner (80 %)
  5. Egen trädgård (79 %)

 

Om undersökningen
Undersökningen omfattar den svenska allmänheten i åldersspannet 18–79 år som har bolån och är delaktiga i beslut om hushållets bolån. Undersökningen genomförs årligen sedan 2018. Årets undersökning genomfördes 14–19 maj 2020 och omfattar 1 061 intervjuer. Undersökningen 2019 genomfördes samma tidsperiod, då med 2 945 intervjuer. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Förändringarna mellan åren och delgrupperna är statistiskt säkerställda.