Svenska grönsaker i knippen

85 procent av konsumenterna väljer helst svenskproducerat

85 procent av svenskarna försöker oftast eller endast handla svenskproducerad mat. De flesta gör det framförallt för att gynna svenskt lantbruk eller trakten, bygden och de lokala producenterna. Och mer än hälften är beredda att betala mer för svenska livsmedel. 

En färsk undersökning gjord av Novus på uppdrag av Landshypotek visar att majoriteten av de svenska konsumenterna gärna väljer livsmedel som producerats i Sverige. 

  • Drygt 3 av 4 (77%) försöker oftast handla svenskproducerad mat. Barnfamiljer gör det i högre grad än snittet (81 %).
  • Drygt var tionde (12%) väljer det svenskproducerade ibland och nästan lika många handlar enbart svenska livsmedel.

   – Det är väldigt positivt att så många svarar att de aktivt söker svenska livsmedel. Att stötta lokala producenter främjar både grön företagsamhet och en levande landsbygd, säger Per Lindblad, vd på Landshypotek Bank.

Mer hemmaliv under pandemin har också gynnat det svenskproducerade. Det är helt enkelt lättare att göra aktiva val när en större andel av våra livsmedel köps i detaljhandeln.

Att gynna svenskt lantbruk är främsta skälet

Av de som handlar svenskproducerad mat gör de flesta det för att gynna svenskt lantbruk (74%) eller trakten, bygden och de lokala producenterna (72%).

  • Viljan att gynna det närproducerade är allra störst bland norrlänningarna (84%), följt av smålänningarna och öborna på Gotland och Öland (83%).
  • Miljö- och klimatskäl är en annan anledning till att välja svenskproducerad mat. Det uppger 63 procent.
  • Hälften (53%) gör det även för att vara säker på att få nyttig och säker mat och gynna svensk ekonomi (49%).

Hög kvalitet kan få kosta

Kvaliteten på de inhemska livsmedlen upplevs generellt vara bra och bättre än på det som importeras. Drygt 9 av 10 (93%) anser att den är ganska eller mycket hög. Det ska jämföras med att endast en tredjedel (35%) tycker att  livsmedel som produceras utanför landets gränser håller samma goda kvalitet. Över hälften (58 %) är också villiga att betala mer för de livsmedel som producerats i Sverige.

Ta del av hela undersökningen här (pdf)

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Landshypotek Bank under juni 2021. 2 056 personer i åldrarna 18-79 år intervjuades.

Svenskt i säsong

Att äta efter säsong är inte bara smart. Det är också ekonomiskt och bra för miljön. Dessutom smakar frukt och grönt som allra bäst när de är färska. Saftiga päron och plommon, gul lök, jordärtskocka, rotselleri och grönkål är några av alla de svenska råvaror som du framförallt kan njuta av nu under hösten.

Flera anledningar till att välja svenskproducerad mat

Att välja svenskproducerat för de goda smakernas skull är gott nog. Men det finns många andra skäl, som att livsmedelsproduktionen i Sverige kontrolleras i alla led och den goda djurhälsan.
Ursprungsmärkningen Från Sverige har listat en lång rad fler.