Elof Nilsson, Nors och Bäcks gårdar, är Årets Bonde

Det blev den gotländska lantbrukaren Elof Nilsson på Nors och Bäcks gårdar som tog hem titeln Årets Bonde 2021. Vinnaren av den hedervärda utnämningen, och de andra kategorivinnarna, presenterades under en festlig prisceremoni i Helsingborg under onsdagskvällen. 

Årets Bonde är tävlingen som vill visa hela cirkeln, från jord till bord genom att involvera primärproduktionen och lyfta fram bondens roll i livsmedelskedjan. Från och med i år medverkar Landshypotek Bank som partner. 

– Vi vill gärna bidra till att visa upp den fantastiska bredd och innovationskraft som finns på gårdar runtom i landet, något vi ser exempel på dagligen i mötet med våra lantbrukskunder. Årets Bonde är ett sätt, ett spännande och bra initiativ, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank, som också satt med i den  niohövdade juryn.

Bland alla nominerade utsågs under onsdagskvällen vinnarna i de sex olika kategorierna; Spannmål (och annan växtodling), Frukt & Grönt, Kött och ägg, Mjölk, Fisk & Skaldjur och Ekologiskt. Bland dem utses sedan Årets Bonde 2021. I stark konkurrens tog Elof Nilsson på Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland hem segern och den hedervärda titeln. 

Så här löd juryns motivering:
”Årets Bonde 2021 har många strängar på sin lyra; men det vinnande ackordet består av tre toner; respekt för djuren, omsorg för naturen och kunskap om hur den egna verksamheten kan bidra med biologisk mångfald och långsiktig hållbarhet. ”

Här är alla som prisades i Årets Bonde 2021

Spannmål (och annan växtodling) 
Kategorin vanns av Hasta Gård, Arboga; ett innovativt lantbruk som drivs med en tydlig kretsloppsvision. 

Frukt & Grönt 
Kategorin vanns av Hermelins grönsaker, Skänninge; en KRAV-märkt ambitiös gård som värnar om uthållighet och kvalitet.

Kött och ägg
Kategorin vanns av Nors och Bäcks Gårdar, Lärbro; en verksamhet med avel, naturvård och köttproduktion där det lilla och det stora – småskaligt kvalitetstänk och storskalig naturvård – möts sida vid sida. Elof Nilsson på Nors och Bäcks tog även hem titeln Årets Bonde 2021. 

Mjölk
Kategorin vanns av Bredsjö Mjölkfår, Hällefors; ett mindre familjeägt företag som präglas av engagemang och kunskap och har ett stort hjärta för det ekologiska, det kvalitativa och det hållbara. 

Fisk & Skaldjur 
Kategorin vanns av Havstenssunds ostron, Havstenssund; en sann pionjär som värnar om det historiska men samtidigt drivs av viljan att experimentera tillsammans med ambitioner kring hållbarhet och kvalitet.

Ekologiskt
Kategorin vanns av Ånstänga lantbruk och handelsträdgård, Linköping; en KRAV-certifierad gård med en tydlig ambition att skapa ett kretslopp på gårdsnivå och en kunskap om hållbarhet och långsiktighet – vare sig det handlar om växter, djur eller människor.

Se mer om samtliga vinnare och alla nominerade på aretsbonde.se