Landshypotek håller lantbrukssamtal runt om i landet

Landshypotek bjuder nu in lantbrukare till samtal om utvecklingen av näringen och av lantbruksföretagen. På flera orter, med start i Ydre idag, delar banken och inbjudna gäster med sig av erfarenheter och trendspaningar inom jord- och skogsbruket – från ett makroperspektiv till den lokala marknaden och utvecklingen som lantbruksföretagare.

Många lantbrukare gillar att ses för att hålla sig informerade och bli inspirerade

Innan Corona-begränsningarna frågade vi hur betydelsefulla träffar och informationsmöten är för rollen som lantbruksföretagare - och majoriteten tycker att de är viktiga. Lantbrukare gillar att träffas av sociala skäl, att vara lantbruksföretagare kan vara ensamt, men tillfällena att mötas ger också näring till utvecklingen av företaget.

  – Att vara lantbruksföretagare innebär att hålla koll på mycket. Därför har de samtal vi nu för runt om i landet helt olika karaktär. En del handlar om trendspaningar, andra mer om ledarskap och företagsutveckling,  säger Per Lindblad, vd på Landshypotek Bank, som kommer att medverka vid alla träffar.

Det finns en hel del att prata om som lantbruksföretagare, både utmaningar men också allt det som är positivt. Intresset för närproducerad mat, landsbygden och skogsrelaterade produkter och tjänster ökar. Det låga ränteläget sänker dessutom de finansiella kostnaderna och ökar investeringsviljan inom lantbruket. Ränteläget, tillgången till kapital och efterfrågan ger samtidigt stigande priser på tillgångar, vilket balanserar investeringsmöjligheterna. Att många tillgångspriser ökar märks också på såväl bostadsmarknaden som marknaden för jord- och skogsbruksfastigheter.

  – För oss på Landshypotek är engagemang bortom de rena banktjänsterna viktiga. Vi är en del av de gröna näringarna, till för svenska jord- och skogsbruket, ägda av jord- och skogsbrukare. Jag ser fram emot att åter kunna föra direkta samtal med våra kunder och andra inom näringarna runt om i landet, säger Per som alltså närmast beger sig till Ydre.

Lantbrukssamtal och ämnen runt om i landet

  • 28 september på Nääs Bryggeri i Ydre samtalar bland annat en ishockeyordförande och en bank-vd om framtiden.
  • 30 september på Rinkaby Gård i Växjö handlar samtalen framförallt om råvarutrender och konsumtionsmönster tillsammans med Per Bengtsson, bondsonen som startade PM & Vänner och bygger sin matfilosofi på skog, äng och sjö.
  • 5 oktober på Qvänum Mat & Malt i Skara pratas det om företagande och verksamhetsutveckling tillsammans med företagsledaren Erik Andersson.
  • 6 oktober på Katrinetorp i Malmö spanas det kring åkermarkens många intressenter tillsammans med Anders Larsson på SLU.
  • 7 oktober på Vassmolösa i Kalmar riktas spaningen mot fastighetsmarknaden inom lantbruket med fastighetsmäklaren och ägaren av fastighetsbyrån Pontuz Löfgren som gäst.
  • 12 oktober i Kiplingeberg Uppsala är temat verksamhetsutveckling i lantbruksföretag tillsammans med Jacob von Engeström, som äger och driver gården Kiplingsberg.
  • 21 oktober i Rotnäs Gårdsbutik Karlstad förs samtalen med LRF Ungdom Värmland.
  • 25 november i Östersund möts vi kring temat skog.