Landshypotek är partner i tävlingen Årets Bonde

Årets bonde är tävlingen som vill visa hela cirkeln, från jord till bord, genom att involvera primärproduktionen och lyfta fram bondens roll i livsmedelskedjan. I år medverkar Landshypotek Bank som partner och i juryn. Sista dag att anmäla sig till tävlingen är 30 april.

2020 lanserades Årets bonde – ett initiativ för att öka intresset och efterfrågan för svensk matproduktion genom att belysa innovation, hållbarhet och kvalitet inom det svenska lantbruket. I stark konkurrens tog skånska Krokstorps Gård hem titeln för sitt långsiktiga och hållbara tänk för driften och växtodlingen på gården. Nu är årets anmälan öppen för alla som vill tävla med sin verksamhet i någon av de sex kategorierna; Spannmål, Kött, Mjölk, Grönsaker, Fisk & Skaldjur och Eko & innovation

  – Vi vill gärna bidra till att visa upp den fantastiska bredd och innovationskraft som finns på gårdar runtom i landet, något vi ser exempel på dagligen i mötet med våra lantbrukskunder. Vi finns till för lantbrukaren och vill alltid lyfta fram lantbruksföretagande och svenska livsmedel. Årets Bonde är ett sätt, ett spännande och bra initiativ, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Tidigare har Landshypotek uppmärksammat all den företagsamhet och entreprenörsanda som finns bland landets lantbruksföretagare i ”Din gård, din möjlighet” – en tävling som arrangerades i egen regi 2015, 2016 och 2019. Totalt medverkade 302 gårdar med många olika branschinriktningar.  
Här kan du läsa mer om samtliga års vinnare av Din gård, din möjlighet 

Om Årets Bonde

Årets Bonde är en tävling som vill bidra till en ökad efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Målet är att visa hela cirkeln, från jord till bord samt involvera primärproduktionen och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan – från restauranger och offentliga måltider till dagligvaruhandeln. Initiativtagare är Bergkvist Publishing som bland annat ligger bakom Restaurangvärlden, Magasin Måltid och White Guide Green.

Anmälan till tävlingen är öppen till och med 30 april 2021.  Nomineringarna till Årets bonde släpps i mitten av september och vinnarna presenteras i november. Landshypotek Banks vd Per Lindblad sitter med i juryn. Landshypotek kommer framförallt att bidra med kunskap om lönsamt företagande, lantbrukets ekonomi och finansiering.

Förra året, som var premiäråret för Årets Bonde, deltog cirka 150 lantbrukare i tävlingen.