Starkt årsresultat och goda framtidsutsikter för Landshypotek Bank

Landshypotek Bank växer i en osäker tid. Det visar bokslutet för helåret 2020 som presenteras idag, 3 februari. Den starka tillväxten och det positiva resultatet tar vi med oss in i 2021 för att fortsätta bygga en allt bättre och mer hållbar bank för många fler, säger vd Per Lindblad.

Landshypotek Bank har visat sig vara väldigt trygga för kunderna och kunnat vara aktiva på marknaden i en osäker tid. Efter en avvaktande inledning på 2020 ökade utlåningen till både lantbruks- och bolånekunder under hösten. 

Så här sammanfattar vd Per Lindblad 2020 i Landshypotek Bank:

Landshypotek Bank gick ur detta ovanliga år betydligt starkare än när vi gick in i det

  – Genom hög marknadsnärvaro och fortsatt digital utveckling har vi blivit tillgängliga och relevanta för allt fler. Tillväxten inom jord- och skogsutlåningen var under hösten bättre än på många år. Samtidigt fortsätter vi vara en av de starkaste nya utmanarna på bolånemarknaden. Styrkan i vår affärsmodell har bekräftats. Det tar vi med oss in i 2021.

  • Samtidigt som Landshypotek Bank, liksom alla andra, har behövt förhålla sig till och hantera allt som följt av pandemin har tillväxten varit god. Årets resultat på 303 miljoner kronor innebär en förbättring när hänsyn tagits till att förra årets resultat inkluderade en realisationsvinst om 55 miljoner kronor för en fastighetsförsäljning.
  • Jord- och skogsutlåningen växte under året med 2,3 miljarder kronor till 71,5 miljarder. De sista månaderna slogs rekord för bankens utlåning till bolånekunder. Redan under det tredje kvartalet passerades en total bolånevolym på över 10 miljarder kronor, för att i slutet av året landa på 11,5 miljarder kronor.  Under året ökade den totala utlåningsvolymen med 8,7 procent till 83 miljarder kronor.
  • Till följd av vårens osäkerhet i samhällsekonomin beslutade Landshypotek Ekonomisk Förening, som äger Landshypotek Bank AB, att skjuta fram beslutet om utdelning till medlemmarna. Med bättre överblick över konsekvenserna och med grund i bankens goda finansiella status kunde 141 miljoner betalas ut i återbäring till medlemmarna i december. Med det starka resultatet som grund avsätts 163 miljoner kronor i koncernbidrag till den ekonomiska föreningen för utdelning och att driva föreningens verksamhet 2021.
  • Pandemin har skyndat på digitaliseringen och alternativa sätt att mötas. Regionmöten och stämmor har fått hanteras digitalt, liksom många kundmöten. I slutet av november bjöd Landshypotek även in kunder och andra intressenter inom gröna näringarna till ett uppskattat timmeslångt digitalt höstmöte kring lantbruksåret som gått och det som kommer.
  • En ökad digitalisering gör det också lättare för många kunder att hantera sina bankärenden och komma i kontakt med Landshypotek. Sedan i höstas går det till exempel att villkorsändra sina lån i Internetbanken. Den nya hemsidan, som lanserades i december, har utvecklats utifrån användarnas behov att snabbt och enkelt kunna ansöka om lån och spara, hämta information och komma i kontakt med banken.
  • Året avslutas även positivt för landets jord- och skogsbrukare som generellt inte drabbats av pandemin i samma utsträckning som företagare i många andra branscher. Utsikterna är goda genom det stora intresset för grönt, närproducerat och hållbart. Högre priser syns också på flera marknader, vilket ger en positiv framtidstro. Se mer om utvecklingen inom jord och skog under kvartal fyra här. 

Vi fortsätter vår resa för att möjliggöra för fler att hitta oss och skapa den tillväxt vi behöver

  – Vi utvecklar hela tiden vår relevans och tillgänglighet för fler kunder. Samtidigt ser vi nya möjligheter. Bland annat behöver vi bredda marknaden för våra produkter, där vi idag till exempel exkluderar finansiering av bostadsrätter. Utvecklingen av digitala mötesplatser som är enkla, begripliga och lättillgängliga fortsätter. Vi har under 2020 nått en ny nivå och plattform att stå på. Det ger oss en bra grund för att fortsätta att vara den bästa banken för utlåning – för våra nuvarande och nya kunder.

I bokslutskommunikén för jan-dec 2020 (pdf) går det att läsa mer om resultatet och vad som hänt på och runt Landshypotek Bank under året.