Landshypotek i nytt pilotprojekt – ska undersöka skogsutlåningens påverkan på klimatet

I början av 2023 kommer Landshypotek Bank tillsammans med teamet på Carbon Capture Company (CCC) att genomföra klimatberäkningar på ett 50-tal skogsfastigheter bland Landshypoteks kunder. Det här är ett nästa steg för att kartlägga bankens utlåningsportföljs påverkan på klimatet.

Det finns ett ökat krav på finansiella aktörer att kartlägga sin totala klimatpåverkan och framför allt inom kundledet – där den stora påverkan ofta finns. Arbetet pågår löpande men det är en komplex fråga och många banker kämpar för att hitta rätt i den.

– Vi har under åren arbetat med denna fråga och nu under det senaste året ännu mer intensivt med ambitionen att hitta rätt och kunna sätta siffror på hela bankens utlåningsportfölj. Men man ska ta med sig att det är inte helt lätt. Vi är därför glada att vi tillsammans med CCC gör denna pilotstudie för att se hur nära verkligheten vi kan komma, säger Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank.

Stort intresse för skogen

Det är många som intresserar sig för skogen och skogens roll i arbetet med att begränsa klimatförändringarna. CCC såg möjligheten att täcka en lucka i marknaden just när det kommer till att räkna på kolbalanser i skogen.

– ­Vi är glada att Landshypotek Bank har valt att genomföra denna pilotstudie tillsammans med oss. Vi har under flera års tid utvecklat en metod som vi och många andra aktörer inom samma bransch nu känner oss bekväma med och som vi vet speglar verkligheten på ett bra sätt, säger Philip Polfjärd, vd på Carbon Capture Company.

Sedan flera år rapporterar Landshypotek Bank klimateffekten av de skogsfastigheter som utgör grund för bankens gröna obligationer.

­– De beräkningar som vi gör inom ramen för återrapporteringen av bankens gröna obligationer utgår från schablonvärden så det ska bli spännande att jämföra klimateffekten mellan schablonvärden och resultatet som kommer fram genom denna pilotstudie. Hur vi sedan kan använda resultatet på hela portfölj återstår att se, avslutar Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank.

Vill du vara med i studien?

Är du skogsägare och vill att din skogsfastighet är med i pilotstudien? Mejla malin.svedberg@landshypotek.se senast 31 december 2022 så återkommer vi i början av 2023 med mer information om vilka uppgifter vi behöver från dig. I korta drag är det de uppgifter du hittar i sammanställningen i din skogsbruksplan, eller liknande verktyg, tillsammans med genomförda avverkningar för 2022. Självklart får du också ta del av resultatet från beräkningen.

Du ska vara jord-och skogsbrukskund i Landshypotek Bank för att kunna vara med i pilotstudien.