Fodring i hagen

Nu är anmälan till Årets Bonde 2022 öppen

Landshypotek är partner till tävlingen Årets Bonde som visar upp hela cirkeln från jord till bord och tydliggör bondens roll i livsmedelskedjan. Förra året tog Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland hem segern bland alla bidragen. Nu är anmälan öppen för att nominera verksamheter i sex olika kategorier; spannmål, mjölk, kött, frukt/grönt/drycker, fisk och skaldjur och ekologisk. 

2020 lanserades Årets Bonde – ett initiativ för att öka intresset och efterfrågan för svensk matproduktion genom att belysa innovation, hållbarhet och kvalitet inom det svenska lantbruket. Året därpå gick Landshypotek med som partner för att bidra till att lyfta fram den all den bredd och innovationskraft som finns på gårdar runtom i landet. Per Lindblad, Landshypoteks Banks vd, medverkade även i juryn.

Anmälan för att nominera sin verksamhet i årets tävlingsomgång görs på aretsbonde.se senast 21 april.  Vinnarna i respektive kategori och totalvinnaren av hedersutnämningen Årets Bonde 2022 utses under senhösten.  

Här är alla som prisades i Årets Bonde 2021

Spannmål (och annan växtodling) 
Kategorin vanns av Hasta Gård, Arboga; ett innovativt lantbruk som drivs med en tydlig kretsloppsvision. 

Frukt & Grönt 
Kategorin vanns av Hermelins grönsaker, Skänninge; en KRAV-märkt ambitiös gård som värnar om uthållighet och kvalitet.

Kött och ägg
Kategorin vanns av Nors och Bäcks Gårdar, Lärbro; en verksamhet med avel, naturvård och köttproduktion där det lilla och det stora – småskaligt kvalitetstänk och storskalig naturvård – möts sida vid sida. Nors och Bäcks gårdar tog även hem titeln Årets Bonde 2021. 

Mjölk
Kategorin vanns av Bredsjö Mjölkfår, Hällefors; ett mindre familjeägt företag som präglas av engagemang och kunskap och har ett stort hjärta för det ekologiska, det kvalitativa och det hållbara. 

Fisk & Skaldjur 
Kategorin vanns av Havstenssunds ostron, Havstenssund; en sann pionjär som värnar om det historiska men samtidigt drivs av viljan att experimentera tillsammans med ambitioner kring hållbarhet och kvalitet.

Ekologiskt
Kategorin vanns av Ånstänga lantbruk och handelsträdgård, Linköping; en KRAV-certifierad gård med en tydlig ambition att skapa ett kretslopp på gårdsnivå och en kunskap om hållbarhet och långsiktighet – vare sig det handlar om växter, djur eller människor.