Rydéns på Rydberga Gård är Årets landsbygdsföretagare i Östgöta

Vi gratulerar familjen Rydén på Rydberga Gård i Edsbruk till utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare 2022 i region Östgöta. De prisades under ett av Landshypoteks lokala höstmöten för sin väl integrerade grisproduktion och genomtänkta svinstallar, där även de tre sönerna i högsta grad är med och bidrar i arbetet.

Med utmärkelsen ”Årets landsbygdsföretagare” vill Landshypotek stimulera och uppmärksamma extra gott entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna runt om i landet. 

Priset Årets landsbygdsföretagare i Östgöta gick i år till Andreas och Katarina Rydén på Rydberga Gård, beläget i det gamla brukssamhället Edsbruk i Västerviks kommun. Tllsammans med sina tre vuxna barn driver de en väl integrerad grisuppfödning och omfattande växtodling för foderspannmål i sann familjeanda. 

Prisutdelningen ägde rum under Landshypoteks regionala höstmöte för traktens jord- och skogsbrukande medlemmar, som hölls på Astrid Lindgrens Värld under tisdagskvällen. På plats var Andreas, Katarina och Joel Rydén (tyvärr kunde inte Olle och Emil närvara) och de glada vinnarna fick ta emot såväl gratulationer som diplom, blommor och ett presentkort på ett restaurangbesök av Andreas Karlén, Landshypotek Banks regionchef,  och Sarah Hamilton-Widegren, Landshypotek Ekonomisk Förenings styrelseledamot i region Östgöta.

– Det känns både roligt och mycket ärofyllt att få den här utmärkelsen som en uppskattning för alla års arbete och allt slit som vi, tillsammans med våra söner, lägger ner för att utveckla vår nuvarande verksamhet och gårdens framtid, säger Katarina Rydén.

Andreas och Katarina Rydén tog över Rydberga Gård efter Andreas föräldrar för drygt 25 år sedan. Sedan dess har de drivit verksamheten, med huvudsaklig inriktning på grisuppfödning, och gjort flera investeringar på gården. Bland annat har antalet djur vuxit rejält och marken utökats till att numera omfatta 450 ha åker och 150 ha skog. Idag produceras 8 500 - 9 000 slaktsvin här årligen och grisarna tas väl om hand i de fina stallarna under hela sin livslängd. Det nya svinstallet stod klart i maj 2021. Det värms, liksom gårdens andra byggnader, upp av en större flispanna som installerades 2019 – där fliset till den uteslutande tas från den egna skogen. I år kan de även lagra in hela årets foderskörd och annan spannmål själva efter att två egna torksilos nyligen har installerats.

Även de tre sönerna, som är sjätte generationen här, har successivt klivit in allt mer i familjeföretaget och är alla engagerade i gårdens verksamhet.

– De investeringar vi har gjort och gör ligger även i våra killars intresse då de kan tänka sig att ta över efter oss en dag. Att satsa för framtiden och att veta att Rydberga kommer att leva vidare både värmer och sporrar oss att redan nu involvera dem så mycket som möjligt i arbetet.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:
Katarina och Andreas Rydén driver Rydéns grisar, i driftsbolaget Rydberga Gård AB, i nära samarbete med sönerna Joel, Emil och Olle. De är duktiga och drivna familjeföretagare med en integrerad grisuppfödning i ett nytt välgenomtänkt svinstall och en effektiv anläggning med flispanna. De har även en omfattande växtodling för foderspannmål. och är en familj i farten som alltid verkar ha ett genomtänkt projekt på gång. Ett exempel
på ett landsbygdskraftigt företag där hela familjen är med och bidrar.

Mer om priset

Utmärkelsen ”Årets landsbygdsföretagare” är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förenings respektive regionstyrelser i samarbete med Landshypotek Bank. Priset delas ut till landsbygdsföretagare inom de gröna näringarna över hela landet för extra gott entreprenörskap och företagande.  

Landshypotek Ekonomisk Förening är en demokratisk kooperativ medlemsorganisation som är uppdelad i elva regioner. Regionindelningen och namnen på regionerna följer av Landshypoteks historia och de första hypoteksföreningarna. Region Östgöta utgår från gamla Linköpings stiftsområde som även omfattar Västerviks kommun där årets pristagare har sin gård.

Under hösten har Landshypotek även utsett Årets landsbygdsföretagare på Gotland som tilldelades Tobias Andersson på Sojdungs Gård & Betong AB.