Svenzéns på Nöbble Gård tog hem Årets Bonde-titeln

De ekologiska mjölkproducenterna och mångsysslarna Lennart och Veronica Svenzén på Nöbble Gård, ett par mil norr om Kalmar, tog hem titeln Årets Bonde 2022. Vinnarna av den hedervärda utnämningen, och de andra kategorivinnarna, presenterades under en festlig prisceremoni på Grand Hotel i Mölle under tisdagskvällen. 

Årets Bonde är tävlingen som vill visa hela cirkeln, från jord till bord, genom att involvera primärproduktionen och lyfta fram bondens roll i livsmedelskedjan. För andra året i rad medverkar Landshypotek Bank som partner och var även på plats under prisutdelningen.  

  – Vi bidrar gärna till att visa upp den fantastiska bredd och innovationskraft som finns på gårdar runtom i landet, något vi ser exempel på dagligen i mötet med våra lantbrukskunder. Årets Bonde är ett sätt, ett spännande och bra initiativ, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank, som också satt med i  juryn.

Bland alla nominerade utsågs under tisdagskvällen vinnarna i de sex olika kategorierna; Spannmål, Frukt & Grönt, Kött, Mjölk, Fisk & Skaldjur och Ekologiskt. Bland dem korades sedan Årets Bonde 2022. I stark konkurrens tog  paret Svenzén på Nöbble Gård i Rockneby hem vinsten i mjölkkategorin  och den hedervärda titeln. 

Så löd juryns motivering:
”Årets Bonde 2022 har kunskapen, insikten, kreativiteten och energin som krävs för att utveckla framtidens hållbara lantbruk – redan idag. En lysande förebild i mörka tider!”

Mer om Nöbble Gård som har fler strängar än ekologisk mjölkproduktion på sin lyra finns att läsa nedan. 

En av de två mycket glada Årets Bonde-vinnarna, Lennart Svenzén, kommenterade utnämningen så här:
 ”Jag ska hem till min far och berätta om det här! Han kommer inte att tro mig; det är nästan lika obegripligt som skånskan som talas här i kväll. Vi har ett helhetstänk och försöker få synergieffekter. Veronica gillar kor; jag gillar energi. Vi gör helt enkelt det vi tycker om – och gör det så bra vi kan.”

Se samtliga kategorivinnare på aretsbonde.se

Om Nöbble Gård

  • Ägs av Lennart och Veronica Svenzén med barnen Sunniva, Alvin och Helge.
  • Bedriver ekologisk mjölkproduktion med 150 kor som till största delen är av rasen Svensk rödbrokig boskap (SRB). Första ekomjölken lämnade gården på luciadagen 1995. Mjölken körs till Kalmar där den ystas till ekologisk herrgårdsost.
  • Här finns även 50 tackor av rasen pälsfår, även kallad gotlandsfår, som betar på gårdens naturbeten. 
  • Brukar cirka 350 hektar egen och arrenderad kravgodkänd mark. Utöver det finns cirka 100 hektar naturbeten. Till gården hör också 150 hektar FSC-certifierad skog. 

  • På åkrarna odlas vall, raps, vete, havre, korn, ärtor och åkerbönor. Växtodlingen cirkulerar på sex år¨för att få så bra skördar som möjligt. Gödseln går igenom more biogas där den rötas och metan utvinns innan den tas tillvara igen. 

  • På ladugårdstaket finns solparken som har en årlig energiproduktion på 600 000 kWh.  Solpanelerna samägs av många olika privatpersoner och några lokala företag. 100 meter därifrån snurrar ett enerconverk. Vindkraftverket förser ladugården med all den el som behövs. Elen som inte går åt säljs ut på nätet. 

 Se även nobblegard.se