Drivna mjölkbönder blev Årets Landsbygdsföretagare i region Väst

Lena och Niclas Stang på gården Södra Kärr, strax söder om Mellerud, utsågs under tisdagens regionmöte i Vara konserthus till Årets Landsbygdsföretagare i region Väst. 

Landshypotek Ekonomisk Förening Region Väst prisade under årets regionmöte Lena och Niklas Stang som Årets Landsbygdsföretagare i regionen. De två mjölkböndernas engagemang och driv betyder mycket för den lokala utvecklingen och nästa generation inom lantbruksnäringen. På gården, som är en av Dalsboslättens största mjölkproducenter, finns idag 230 kor. Verksamheten omfattar även en lagård på Nuntorp med 70 kor. Södra Kärr har också 300 hektar växtodling och de är i stort sett självförsörjande på grovfoder och spannmål. 

Så löd motiveringen:
Med fötterna på jorden har Niclas och Lena Stang i 15 år expanderat sin gård och mjölkproduktion i lagom takt för att få balans i både verksamheten och livet. De har dessutom bidragit till att utbilda kunnig personal inom lantbruksnäringen genom att driva mjölkproduktion på naturbruksgymnasiet på Nuntorp.

En av de glada vinnarna, Niclas Stang, kommenterar utmärkelsen så här. 

  – Det här känns väldigt roligt och är en fin bekräftelse på att vi gör något som är bra. Det känns så klart extra glädjande när det är något som vi jobbar väldigt mycket med. 

Mer om priset Årets Landsbygdsföretagare

Utmärkelsen Årets Landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Bank och regionstyrelsen för Landshypotek Ekonomisk Förening region Väst. Utöver ära, diplom och blommor omfattar priset i år ett presentkort på Ästad Vingård i Halland.

Mer om verksamheten på Södra Kärr

Paret Stang har tidigare medverkat i Landshypoteks medlemstidning Medlemsaktuellt i november 2020. Här kan du läsa reportaget om deras verksamhet som den såg ut då. Bilden i denna nyhet är även tagen för det sammanhanget av fotograf Peter Jansson.