Historiskt starkt utdelningsbeslut taget på dagens föreningsstämma

Idag, torsdag 20 april, hölls årets föreningsstämma i Landshypotek Ekonomisk Förening som med sina närmare 35 500 jord- och skogsbrukande och gårdsboende ägare, tillika medlemmar, är en av landets största affärsdrivande kooperationer. Här klubbades förslaget om att dela ut 180 miljoner nu i vår igenom och två nya styrelseledamöter hälsades välkomna.

På föreningsstämman, som denna gång hålls på Moderna Muséet i Stockholm, samlas de medlemsvalda representanterna från Landshypoteks elva medlemsregioner för beslut om bland annat årets utdelning och styrelse för Landshypotek Ekonomisk Förening samt en dialog om föreningen och den egna bankens utveckling.

  – Stämman är föreningens högsta beslutande organ, samtidigt som vi använder tillfället för att både blicka tillbaka och fortsätta diskussion för att ytterligare stärka medlemsorganisationen inom Landshypotek för framtiden, säger Per-Olof Hilmér, ordförande i Landshypotek Ekonomisk Förening, som på stämman fick förnyat förtroende att fortsätta att leda föreningens arbete tillsammans med föreningsstyrelsen.

180 miljoner delas ut under våren

I anslutning till stämman presenterade Per Lindblad, vd Landshypotek Bank, hur banken har utvecklats och går och Per-Olof Hilmér redogjorde för föreningens verksamhet, resultat och förslag till utdelning.
Utifrån Landshypotek Banks mycket starka resultat 2022 klubbades sedan förslaget om att dela ut 180 miljoner till medlemmarna igenom. Det motsvarar en utdelning på 9 procent på respektive medlems insatskapital och bidrar till en fortsatt utveckling av jord- och skogsbruket runt om i landet. Utdelningsbeskeden beräknas att publiceras i internetbanken och skickas ut postalt inom ett par veckor.

Två nyinvalda i föreningsstyrelsen

Malin Brättemark och Maria Hugosson Bygge valdes enhälligt in som nya ledamöter i föreningsstyrelsen och den tidigare ledamoten Erik A Eriksson, som nu avgår, tackades av. Vidare beslutades om omval av ordförande Per-Olof Hilmér och vice ordförande/ledamoten Lars-Johan Merin samt ledamöterna Axel Roos, Claes Mattsson, Marie André och Rickard Klingberg.

Under stämmoförmiddagen bjöds medlemsrepresentanterna även på ett föredrag av Jan Cedervärn, överdirektör vid Jordbruksverket som pratade om den kraftsamling som görs för att stärka livsmedelsberedskapen och självförsörjningsgraden och vad de innebär och ställer för krav på och bidrag från de gröna näringarnas företagare.

Efter lunch riktades temat mer mot Landshypoteks utveckling, de strategiska planerna och vägvalen framåt i en paneldiskussion där bankens styrelseordförande Ann Krumlinde flankerades av Per-Olof Hilmér och Per Lindblad. Därefter gästtalar Edvard Hollertz, ledarskribent på ATL, på temat Har vi mat om det blir krig? innan stämmodagen avslutades för i år.