Ljuslykta bredvid grangren och rönnbärskrans

Landshypoteks  julgåva går i år till UNHCR och Majblomman

Medarbetarna på Landshypotek skänker traditionsenligt sina julklappspengar till välgörande ändamål. I år går närmare 109 000 kronor (54 450 kronor vardera) till UNHCR och Majblomman. 

Flera stora kriser pågår runt om i världen och människor på flykt från krig och konflikter behöver såväl skydd som nödhjälp och möjligheten till skolgång. Samtidigt har fler barnfamiljer här hemma fått det betydligt tuffare ekonomiskt och aldrig har så många som nu bett om hjälp via Majblomman.

  – Det känns väldigt bra att medarbetarnas julklappspengar oavkortat får komma till nytta inom två områden som vi alla tycker är viktiga att stödja; att fler barn och unga på flykt kan gå i skolan och arbetet mot den ökande barnfattigdomen i Sverige, säger Per Lindblad, vd på Landshypotek Bank.

Här kan du läsa mer om våra mottagarorganisationers uppdrag och vad pengarna bland annat går till:

UNHCR
UNHCR, FN:s flyktingorgan,  har kämpat för att skydda människor på flykt i över 70 år och är ofta först på plats i akuta kriser. Inom 72 timmar kan en miljon utsatta få nödhjälp för att överleva. 330 kronor räcker exempelvis till ett filtpaket som hjälper en familj att klara kalla nätter i tält och 280 kronor till ett skolpaket med pennor, skolböcker och ryggsäck till ett barn på flykt.
Se även sverigeforunhcr.se

Majblomman
Majblommans arbete för att motverka barnfattigdomen i Sverige pågår året runt. I en tid som de flesta förknippar med paket, önskelistor och överflöd kämpar många familjer för att få vardagen att gå ihop, i år kanske än fler än tidigare med tanke på den för många tuffare ekonomiska utvecklingen. Genom att skänka pengar till Majblomman kan fler barn få en varm jacka, nya skor, julklappar eller något annat de behöver.
Se även majblomman.se