Lantbrukarna laddar för vårsådd – i år viktigare än på länge

Nu närmar sig en av årets viktigaste händelser för lantbrukarna: vårsådden. I år är den för många kanske viktigare än någonsin, för det oroliga ekonomiska läget vi befinner oss i kräver bra skördar för att det ska gå runt för våra svenska lantbruksföretagare.

Vårbruket är en av årets avgörande milstolpar i det svenska lantbruket, och därmed också en grundbult i den svenska livsmedelsförsörjningen. Lantbrukarna kan komma igång med vårbruket när tjälen gått ur marken och jorden torkat tillräckligt för att fröna ska få gynnsamma förutsättningar att gro. I regel startar sådden längst ner i landet och sist uppe i norr.

I Skåne har vårsådden redan påbörjats och Marianne Andersson, lantbrukare och förtroendevald i Landshypotek, spenderade påskhelgen med att så vårkorn. Men senare under veckan tvingades hon avbryta sådden på grund av regn.

Marianne håller med om att årets skördar är avgörande.

– Det är viktigt att kunna genomföra vårbruket under bra förhållanden, vilket lägger grunden för en bra skörd. Eftersom vi lever i ett högre kostnadsläge är det otroligt viktigt att vi får lyckade skördar, berättar hon.

Många faktorer påverkar

En lång rad faktorer påverkar den slutliga skörden. Det finns mycket som lantbrukarna inte kan styra över själva, som till exempel vad det blir för väder. Desto viktigare blir det med sådant som de själva kan styra över. Vilka grödor de väljer, när och hur de sås, spelar en stor roll.

– Ska man få bra intäkter handlar det om att också bruka fullt ut så att man får bra volymer. Samtidigt är det viktigt att hålla koll på utgifterna, men det har vi alltid behövt göra, säger Marianne.

Ökat intresse för lantbruket

På senare tid har Sveriges lantbruk och livsmedelsförsörjningen klättrat allt högre upp på den politiska dagordningen. Under pandemin växte intresset för att köpa svenskproducerad mat och många konsumenter var beredda att betala lite extra för att stötta den lokala lantbrukaren. Under det senaste året med prishöjningarna har livsmedelsfrågan ännu en gång blivit en viktig fråga.

– Sedan pandemin och kriget i Ukraina ser vi ett ökat intresse hos fler i samhället för hur det går för lantbruket. Samtidigt är den ekonomiska osäkerheten en tuff utmaning för både konsumenter och lantbrukare, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Fakta om vårbruket i Sverige

Landshypotek Bank har gjort en sammanställning där vi presenterar korta beskrivningar och statistik om vårbruket specifikt och lantbruket generellt i Sverige – såväl på nationell nivå som i några av Sveriges regioner.

Ta del av sammanställningen här (pdf)