Paret Ekström i en soffa i Sveriges mysigaste hem 2023

Öländsk släktgård är Sveriges Mysigaste Hem

Nu har Sveriges Mysigaste Hem 2023 röstats fram. Vi säger grattis till Sara Ekström som knep förstaplatsen med sitt hem som funnits i familjens ägor i över 400 år. Här har hon, tillsammans med maken Johan, inrett med saker de tycker om och vittnar om gårdens historia. Häng med på en rundtur i Klingagården som under deras händer fått ett nytt liv – fullt av själ och personlighet. 

Alla slags hem är välkomna att delta i tävlingen ”Sveriges Mysigaste Hem” som tidningen Villalivet står bakom och Landshypotek Bank medverkat som huvudpartner till sedan 2019.

  – När dagarna är mörkare och kallare, och världsläget tycks oroligare än på länge, tror jag att många av oss uppskattar extra mycket att boa in oss hemma. Det är fint att se så många inspirerande exempel på hur man kan inreda sitt hem trivsamt utan att det behöver kosta en förmögenhet, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Tusentals bidrag från hela landet deltog i årets tävlingsheat. De finalistbidrag med flest röster vann slutligen hedersutmärkelserna "Sveriges Mysigaste Hem 2023.

Så här såg slutreultatet ut:
Sara N. Ekström (Röster: 10506), Julia Nilsson (Röster: 6817), Frida Clarberg (Röster: 6501), Marcus Saarenpaa: (Röster: 5750), Thonny Sandra Lindeberg (Röster: 4280)

Inspireras av årets vinnarhem

I den gamla släktgården, som ligger i byn Störlinge på östra Öland,  har tidigare generationer huserat sedan 1600-talet. Hit bjuds vi in av Sara och Johan Ekström, årets vinnare av Sveriges Mysigaste Hem.

  – Jag och min man Johan tog över 2019, efter min mormors bror. Jag är själv uppvuxen med mina föräldrar på gården mitt emot, så det var härligt att kunna få möjligheten att ge den här platsen ett nytt liv och behålla den i släkten.

Och föräldrarna samt syster med make och barn bor kvar, så det är lite Bullerbyn, säger Sara.

När de tog över gården var boningshuset dock i dåligt skick. 

  – Hantverkare bedömde att det både skulle bli enklare och billigare att riva träkonstruktionen och bygga ett nytt hus, istället för att renovera. Det var ett beslut som kom att bli emotionellt, men samtidigt väldigt bra i slutändan. I detalj har vi fått skapa vårt hem precis som vi vill ha det.

Köket på Klingagården

Här har också en massa äldre detaljer bevarats, som den renoverade kakelugnen. Överlag inspireras Ekströms mycket av det från förr; allt från gamla fotografier, till vackra möbler och andra inredningsdetaljer med charm och patina. 

  – Jag har vuxit upp i ett hem där nästan allt hade en historia och var kopplat till någon i släkten. Det har verkligen påverkat mig. Den öppna känslan, att alla kan vara tillsammans men att man ändå kan sitta lite i undangömd i en mysig fåtölj, är också något vi verkligen uppskattar, berättar Sara.

Det är många som inspireras av Sara och Johan Ekströms härliga stil och tusentals Instagramföljare har sett hur deras husresa har utvecklats steg för steg under namnet ”Klingagården”. Men Klingagården är inte gårdens officiella namn. Det har de själva hittat på.

Enligt uppgift var Klinga en hund som bodde här för länge sen och Ekströms tyckte det var lite kul att hedra henne. 

I ett tidigare reportage om den vackra Ölandsgården på nyttboende.se  berättar de att alla visste vem Klinga var för hon gick runt mellan gårdarna och åkte på släpet bakom traktorn, med en äggkorg i munnen. Och de tror att Klingas gamla hundkoja står kvar på gården. Planen är att göra i ordning den på sikt.

Klingagården på Öland

Mer om Klingagården finns även att läsa på villalivet.se

 

Bilden på Sara och Johan Ekström är taget av fotograf Lovisa Furubo. Övriga bilder från Klingagården är Ekströms egna. Huset har ca 250 kvm boyta och till gården hör också ladugård, svinhus och brygghus.