Potatisodlare i fjärde generationen är Årets Landsbygdsföretagare i region Mitt

Den potatisodlande familjen Pettersson/Röding med anställda, på Junigård i Kvissleby utanför Sundsvall, utsågs under onsdagens regionmöte på Friluftsbyn i Docksta till Årets Landsbygdsföretagare i region Mitt.   
 
 

På Junigård har det odlats potatis av hög kvalitet i snart hundra år – en verksamhet som har gått i arv från far till son i fyra generationer. Gården som genom åren har vuxit till omkring 50 hektar drivs idag av Ingemar Pettersson med familj och anställda. Han är första ägaren att inte ha några djur här. Istället har de satsat helhjärtat på jordbruket och odlar idag flera sorters potatis samt en del morötter, spannmål och hö.

Det hedersamma priset delades ut under onsdagen på Landshypoteks stora regionala föreningsmöte som ägde rum i Docksta utanför Kramfors.

Så löd motiveringen:
Årets pristagare är ett familjeföretag som med djupa rötter i generationers erfarenhet, odlarglädje och entreprenörsanda fortsätter gro och utvecklas i sitt engagemang att försörja lokalsamhället med råvaror av högsta kvalitet.

En av de glada vinnarna, Veronica Röding, kommenterade utnämningen så här:
   – Det är både uppskattande och roligt med denna utmärkelse. Att få kunna förvalta Junigård och ta del av en hundraårig historia och få bidra till den fortsatta utvecklingen framåt känns fantastiskt.  

Mer om priset Årets Landsbygdsföretagare

Utmärkelsen Årets Landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förening Region Mitt och Landshypotek Bank. Utöver äran består priset av ett diplom och presentkort på en lokal restaurant med lokala råvaror. Geografiskt omfattar Landshypoteks region Mitt Jämtlands och Västernorrlands län.