Stort intresse för investeringar i förnybar energi

Intresset är fortsatt stort bland lantbrukare för investeringar i förnybar energi. Det märktes tydligt när Landshypotek Bank bjöd in till energiträff i vindkraftsparken Lyngsåsa utanför Alvesta.

Intresset för att förnyelsebar energi är stort, inte minst bland gårds- och markägare där det ofta ses som en långsiktig investering. I fredags arrangerade Landshypotek en informationsträff på temat. Över 50 lantbruksföretagare hade kommit till vindkraftsparken i Lyngsåsa, cirka 15 kilometer utanför Alvesta, för att lära sig mer. Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank, ledde ett panelsamtal med representanter från både bransch och politik.

Weronica Andersson och Daniel Johansson från företaget BayWa berättade om företagets satsningar på vind- och solenergi. Riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) bidrog till samtalet utifrån sin roll som Centerpartiets talesperson för klimat- och energifrågor.

Het fråga med stort allmänintresse

Redan under förra året, då elpriserna sköt i höjden, kunde Landshypotek se ett stort intresse från lantbruksföretagare att lära mer om investeringar i förnybar energi. Solcellsträffarna som arrangerades tillsammans med försäkringsbolaget Dina blev välbesökta och uppmärksammades dessutom av media av bland annat SVT Rapport och SVT Värmland.

Gert Johansson, kreditanalytiker på på Landshypotek, berättar att antalet låneärenden för solceller gick upp kraftigt under 2022. Även om man nu ser en viss avmattning, sannolikt som en effekt av att elpriserna gått ner, märks fortfarande att intresset är stort, särskilt i de södra delar av landet, t ex Skåne, Halland, Blekinge och Öland.

Stefan Malmström, affärschef inom jord och skog på Landshypotek, märker också att solceller är en fortsatt högaktuell fråga:

– Många lantbruksföretagare investerar i solceller främst för att skapa trygghet kring den egna elförsörjningen på gården genom att skydda sig mot risken för prisvariationer, och dessutom sänka sina elkostnader. Så det finns solklar logik för den här typen av investeringar även om elpriserna nu är väsentligt lägre än tidigare, berättar han.