Sveriges äldsta 10-åring fyller år

Idag firar Landshypotek 10 år som bank. En helt unik bank, med rötterna i de hypoteksföreningar som formades för snart 200 år sedan.

Landshypotek bildades av kunderna för att tillhandahålla en trygg finansiering till goda villkor inom jord- och skogsbruket. Grunden finns i de hypoteksföreningar som bildades runt om i landet med start 1836.

I april 2013 gick Landshypotek från att vara kreditinstitut till att bli en bank och utvecklingen har därefter varit stark. Banken har öppnat för fler kunder och utvecklats med fler kontaktvägar, där bl.a. möjligheterna med digitaliseringen har nyttjats. Det har möjliggjort en stark tillväxt av kunder och i volymer. Allt fler låter sparpengarna växa hos Landshypotek. Många har under de senaste åren valt banken till ny bolånebank. Och banken är fortsatt ledande bank för jord- och skogsbrukare.   

Banken ägs av de 35 500 jord- och skogsbrukskunderna. Sett till utlåningsvolymen är Landshypotek en av de tio största bankerna i Sverige och klassas som systemviktig utifrån den stora betydelsen för jord- och skogsbrukets finansiering. Sedan flera år erbjuder banken även tryggt sparande till konkurrenskraftiga villkor för alla. 2017 öppnade Landshypotek även för bolån till villaägare över hela landet.

I dagarna fyller alltså Landshypotek 10 år som bank. Med en snart 200-årig historia firar vi bemärkelsedagen lagom, men vill framförallt passa på och tacka alla våra kunder för förtroendet!

Utlåning sedan 1836 – 10 år som bank

2012
Landshypotek får banktillstånd. Med utlåning och inlåning fungerar Landshypotek inte längre enbart som ett kreditinstitut, utan även som en bank. Landshypotek ansluter sig till dataclearingen noch moderniserar därmed hanteringen av transaktioner.

2013
Landshypotek blir formellt bank. Med fler kundkontakter och nya sparkontotjänster öppnar banken ett kundservicecenter i Linköping. Nu presenteras också egna skogskonton, en kontospartjänst för skogsägare.

2014
Det nya varumärket, med ny grafisk profil och ordmärket Landshypotek Bank, lanseras. Hela hemsidan görs om inför lanseringen och banken går i täten på marknaden genom att öppna ett digitalt ansökningsflöde för sparare.

2015
Det enkla kontosparandet röner stort intresse. I december passerar banken milstolpen 10 mdkr i sparpengar från hushållen.

2016
Landshypotek förändrar sina exponeringsklasser och ansöker om en internmetod för riskklassificering (IRK) för utlåning till företag. Under året tas medarbetarprinciperna Kunddriv, Handlingskraft, Glädje och Tillsammans fram av medarbetarna.

2017
Banken öppnar för bolån till villaägare. En ny digital ansökan lanseras för att enkelt kunna ansöka om bolån direkt på webben.

2018
Landshypotek Bank är först i världen att emittera en säkerställd obligation i svenska kronor som uteslutande grundar sig på de svenska skogarna och det hållbara skogsbruk som kunderna står för.

2019
Digitaliseringen fortsätter med marknadens första digitala låneansökan för jord- och skogsbrukare. Ett försäkringssamarbete med Dina Försäkringar inleds.

2020
Landshypotek möter kunderna primärt digitalt, men det personliga mötet och telefonsamtal är fortfarande viktigt för många. Den nya webbplatsen är uppbyggd för att bättre möta kundernas behov digitalt. Även internetbanken utvecklas, bland annat med möjligheten att villkorsändra sina lån.

2021
Ett bolånesamarbete med Avanza ger många nya lånekunder. Tillsammans med SBAB och Skandia tar Landshypotek fram en uppförandekod för bolåneförmedlare. Banken tar även fram en uppförandekod för leverantörer.

2022
Under året passeras milstolpen 100 mdkr i total utlåningsvolym. Året slutar med en utlåningsvolym på 27 mdkr i bolån och 78,5 mdkr i jord- och skogsutlåning. Upp mot 14 000 nya kunder öppnar sparkonton hos Landshypotek. Sparandet växer med 8 mdr kronor.

Mot 2026
Landshypotek har satt upp strategiska ambitioner med en tillväxt som tar sikte mot 2026. Utvecklingen för att kunna möta fler kunder, med kärnan som bottenlånebank för lån till jord- och skogsfastigheter och villor, ligger fast.