Johan Pettersson tar emot utnämningen Årets landsbygdsföretagare

Johan och Niklas Pettersson i Hejde är Årets landsbygdsföretagare på Gotland

I veckan hålls regionmöten för Landshypoteks jord- och skogsbrukande och gårdsboende ägare runt om i landet. Då passade regionstyrelsen i Landshypotek Ekonomisk Förening på Gotland samtidigt på att utse Årets landsbygdsföretagare. Utmärkelsen för 2024 tilldelas bröderna Johan och Niklas Pettersson för sitt lantbruksföretag som står stadigt på flera ben, växer och utvecklas – i deras egen takt.

Årets landsbygdsföretagare har utsetts av Landshypotek Ekonomisk Förenings regionstyrelse på Gotland varje år sedan 2012. Denna gång var det de mångsysslande lantbrukarna Johan och Niklas Pettersson som tog hem den åtråvärda titeln. På Sigsarve har de både mjölk- och köttproduktion, samt växtodling på 380 hektar som framför allt förser gårdens över 500 djur med foder. Till det ska läggas entreprenadverksamhet och skogsbruk.

Prisutdelningen ägde rum under måndagens regionmöte på Slite Biograf där en glad Johan var på plats för att ta emot diplom, blommor och en restaurangcheck för att senare kunna fira vinsten på någon av öns många matställen tillsammans med sin bror och kompanjon. 

  – Det är såklart jätteroligt att vårt arbete uppmärksammas på det här sättet. Att vi har en bredd i vår verksamhet och kontinuerligt ser förbättringspotentialer i vårt företagande utifrån vad som passar oss är nog de främsta framgångsfaktorerna, säger Johan Pettersson.  

Så här löd motiveringen

Bröderna Johan och Niklas Pettersson driver lantbruksföretag vid Sigsarve i Hejde. Företaget har flera ben att stå på och är verksamma inom mjölkproduktion, köttproduktion och växtodling. Även skogsbruk och entreprenad ingår i deras verksamhet. Bredden i företaget gör att de står stadigt i oroliga tider. De arbetar aktivt för att utveckla företaget och växer i sin egen takt. Investeringar görs för att bli ett rationellare lantbruk och en attraktiv arbetsgivare. Flertalet praktikelever från lantbruksskolan har passerat gården genom åren. Bröderna månar om bygden de verkar i och bidrar till en levande landsbygd.

 

På bilden syns Johan i mitten, flankerad av Elof Nilsson och Åsa Gustafsson från Landshypotek Ekonomisk Förenings regionstyrelse på Gotland. 

Här är tidigare års prisade landsbygdsföretagare på Gotland.

2012 Magni och Åsa Gustavsson – ekologisk grönsaksodling
2013 Per och Anna-Lena Andersson – äggproduktion
2014 Kristian Gustavsson – mjölkproduktion
2015 Berit och Ebbe Wallin, Kakuse Gård – grisproduktion
2016 Anna och Garry Mathers – chiliodlare
2017 Kristoffer Olofsson, Bäcks – mjölkproduktion
2018 Jenny Andersson och Kjell Nilsson, Graute Gård – fårproduktion
2019 Emmy och Henrik Ahlsten, Lilla Kruse – äggproduktion
2020 Johan och Stig Hellgren, Skags Gård – grönsaksodlare
2021 Olof Ahlby och Annsofie Järlö Ahlby, Nickarve och Sigsarve – gris och spannmål
2022 Tobias Andersson, Sojdungs Gård & betong AB – nötköttsproduktion
2023 Anna och Mats Widgren, Mattise – mjölkproduktion

Utnämningen ”Årets landsbygdsföretagare” syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förenings respektive regionstyrelser i samarbete med Landshypotek Bank.