Kvinnonätverket lyssnar på Cecilia Klasson under Borgeby Fätdagar

Kvinnonätverket möttes på Borgeby – så kan du ansluta till det!

På lantbruksmässan Borgeby Fältdagar bjöd Landshypotek in till ett after work-mingel för kvinnor i, eller med ett intresse för, de gröna näringarna. Det var första gången nätverket träffades IRL och uppslutningen var stor när Cecilia Klasson från företaget Annelövsgrisen bland annat bjöd på sina insikter och erfarenheter av att vara grisproducent i en mansdominerad bransch och hur hon, tillsammans med sin tidigare kompanjon och anställda, har vidareutvecklat verksamheten.

Kvinnonätverket, det nätverksbyggande forumet som riktar sig till kvinnor, i eller nära de gröna näringarna, har firat sitt första verksamma år. Initiativet till och värd för träffarna – som bygger på kunskapsdelning och en öppen dialog kring olika frågor med syftet att dela erfarenheter och lära av varandra – är Landshypotek Bank tillsammans med LRF Ungdomen.

  – För att vara tillgängliga för många och över hela landet ses vi vanligtvis över skärm, berättar Rebecca Angeldahl på Landshypotek, en av grundarna av Kvinnonätverket. På Borgeby Fältdagar kunde vi för första gången mötas på riktigt. Alla var välkomna och förutom nätverkets tidigare medlemmar anslöt många andra nyfikna mässbesökare till vår after work, vilket var jättekul.

Nätverket gästas ofta av drivna företagare och på Borgeby Fältdagar gjordes inget undantag. Denna gång var det Cecilia Klasson, som äger och leder företaget Annelövsgrisen, som bland annat engagerat berättade om hur hon som tidigare häst- och fotbollstjej började som förman i verksamheten efter sin lantmästarutbildning och sedan tog över den tillsammans med kompanjonen Simon Åkerblom. Idag drivs Annelövsgrisen inom familjen och företagandet kombineras med föräldraskap, då Cecilia och sambon Oscar Tidfält numera inte bara är kollegor med höga målsättningar utan även föräldrar.

Några råd delade Cecilia också ut till de kvinnliga åhörarna:

  • Sätt ord på din dröm – var öppen med vad du vill göra
  • Våga ta hjälp och ställ frågor för att succesivt bygga upp olika kompetenser; exempelvis hos någon som är vass på bolagsstrukturer och affärer, någon som kan branschen och någon som är duktig på ledarskap.
  • Tänk utanför ramarna. Det måste inte nödvändigtvis vara föräldrarnas gård man tar över. Det finns finansiärer om du kan presentera en väl underbyggd affärsplan och kalkyl och är rätt person med rätt talang, rykte, nätverk och kunskap.

Så ansluter du till kvinnonätverket

Att vara med i Landshypoteks och LRF Ungdomens kvinnonätverk kostar inget och anmälan är inte bindande. Samma dag som mötet hålls får du en inloggningslänk skickad till dig. Genom din anmälan får du också information om kommande mötestillfällen. Nästa hålls efter sommaren.
Till intresseanmälan för att ansluta till kvinnonätverket

Till nätverket finns också en Facebook-grupp.  Sök på ”Nätverk för kvinnor i gröna näringarna” och gå med så ansluts du till det även här.