Mötesklubba på ett av Landshypoteks regionmöten

Nu samlas Landshypoteks ägare till årets största medlemsträffar runt om i landet

I lördags, 16 mars, kunde Landshypotek Ekonomisk Förening välkomna bankens jord- och skogsbrukande och gårdsboende ägare i region Småland m.fl. provinser till den första av årets stora medlemsträffar som hölls i Växjö konserthus. I veckan följer ytterligare tio regionmöten runt om i landet.  

Landshypoteks styrka på marknaden är närheten till och samverkan med de närmare 34 000 medlemmarna som bor och driver verksamhet med en lantbruksenhet som grund och tillsammans äger sin egen bank. 
Nu är regionmötesveckan igång där medlemmarna, föreningens förtroendevalda och representanter från banken möts för att prata om det vi har gemensamt.

Förutom att ge en lägesbild av aktuella frågor i dagens lantbrukssverige, och i regionen specifikt, redovisas och förs samtal kring hur det går för den egna banken och vilket arbete som görs inom föreningen kring de så viktiga kapital- och ägarfrågorna. Här presenteras också utdelningsförslaget per region efter att föreningsstyrelsen utifrån 2023 års mycket goda resultat har föreslagit  en historiskt stor utdelning till medlemmarna på 244 miljoner. Beslutet tas på föreningsstämman den 7 maj med planerad utbetalning under samma månad.

Möjligheten att nätverka med andra medlemmar är också mycket uppskattat i sig. De årliga regionmötena är även en betydande del i föreningsdemokratin. Under mötesförhandlingarna väljs ledamöter till regionstyrelsen och fullmäktige till föreningsstämman bland annat in. Utifrån valberedningarnas förslag föreslås två nya ordföranden och elva nya ledamöter i regionstyrelserna.  På Smålands m.fl. provinsers regionmöte valdes Ellen Östersten i Halltorp in som ny ledamot, och två ledamöter, Börje Jansson och Lars-Inge Gunnarsson, tackades av. De nya ledamöterna och regionstyrelsernas sammansättning kommer att presenteras närmare efter regionmötena.

Här hålls veckans regionmöten

Måndag 18 mars
Region Gotland, Hotel Slitebaden och Slite Biograf 
Region Skåne, Star Hotell i Lund
Region Örebro, Elite Stora Hotellet i Örebro

Tisdag 19 mars
Region Mitt, Gamla Teatern i Östersund

Onsdag 20 mars
Region Mälarprovinserna, Öster Malma
Region Väst, Löfwings Atelje och Krog, Persberg Broddetorp
Region Östgöta, Collegium i Linköping

Torsdag 21 mars
Region Gävle-Dala, Högbo Bruk
Region Norr, Scandic Hotel i Luleå
Region Wermland, Kungskvarnen Borgvik

Om Landshypotek Ekonomisk Förening

Landshypotek Ekonomisk Förening har närmare 34 000 medlemmar som har bottenlån till jord och skog och gårdsboende i Landshypotek Bank och tillsammans äger banken. Föreningen främsta uppgift är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen och gör det framför allt genom att äga Landshypotek Bank.

Den ekonomiska föreningen har sin bakgrund i hypoteksföreningarna som bildades i Skåne redan 1836 och sedan växte fram runt om i landet för att säkra kreditgivningen till det växande jord- och skogsbruket. Dess ursprungliga idé har överlevt toppar och dalar i ekonomin och näringarna i snart 200 år, men ständigt varit en central del av lantbrukets utveckling.

Den regionala indelningen, som föreningen fortfarande använder sig av, grundar sig i stort på den som 1800-talets fristående hypoteksföreningar etablerade. Dagens Landshypotek Ekonomisk Förening bildades 1995 då hypoteksföreningarna gick samman. För den operativa verksamheten bildades ett aktiebolag, Landshypotek AB. Det var en innovation i svensk finanshistoria och möjliggjordes genom en förändring av lagstiftningen där kooperativ verksamhet nu kunde bedrivas i helägda dotterbolag. Landshypotek AB blev 2013 Landshypotek Bank AB. Föreningen blev därmed ägare av en bank. Bärande i verksamheten är att överskottet går tillbaka till medlemmarna i Landshypotek Ekonomisk Förening och därmed till utvecklingen av det svenska jord- och skogsbruket och levande landsbygder.