Gårdsägarens trädgårdsguide

Var det odlingsintresset som fick dig att köpa gård eller står grönytorna orörda med stor potential? I snart 200 år har vi finansierat satsningar och initiativ som fått gårdar att blomstra runt om i hela landet. 

Trädgårdsintresserad gårdsägare i Halland – se hit!

Släpp trädgårdsspaden och gå på after work med oss och andra gårdsägare under trädgårdsmässan på Wapnö Slott den 17 maj. Under after worken gästas vi av trädgårdsinspiratörerna Hanna Wendelbo-Hansson och Kristin "Krickelin" Lagerqvist som delar med sig av trädgårdsinspiration och odlingskunskap. Med är också vår egen Gårdsekonom, Karin Westman, som också delar med sig av tips på hur du får gården att blomstra!

När: fredagen den 17 maj, 17.00-ca 19.00

Var: Mejeriet, Wapnö Slott, Vapnö Gård 215 Halmstad

Hur: Vi bjuder på härlig after work-stämning, burgare från gården och lokalproducerad dryck. Anmälan till after worken krävs och först till kvarn-principen tillämpas. Tänk på att du behöver köpa inträde till trädgårdsmässan för att kunna delta på vår after work, då eventplatsen ligger innanför mässområdet. Du hittar länk för det i anmälan till vår after work här nedan.

Boka din plats

När trädgårdsintresset växer till en affärsidé

Vi möter ofta kunder med intresse för odling och trädgård. Och ofta är det så att intresset har vuxit i takt med de möjligheter som gården gett. Det är också många som väljer att köpa gård just för att ha mer plats för sin odling. Här delar vi några exempel på idéer som gett gården fler intäkter, tack vare gårdsägarens gröna fingrar.

  • Självplock av jordgubbar och andra bär
    Runt om i landet erbjuds självplockning av bär av olika slag. Jordgubbar är troligen det allra vanligaste och är ofta en uppskattad aktivitet för barnfamiljer på sommarlov. Utöver odlingen är parkeringsmöjligheten något att planera för. En skylt vid infarten eller annons i lokaltidningen kan locka många.
  • Försäljning av snittblommor
    Odla snittblommor för försäljning hemma på gården eller till den lokala blomsterbutiken är något som blir allt mer populärt. Många kombinerar det med koncept som "fredagsbuketten" där återkommande kunder kan få en bukett levererad hem till dörren lagom till helgen.
  • OdlingsabonnemangKanske är din gårds yta att odla på större än det egna behovet? För andra kan det vara precis tvärtom. Genom att erbjuda personer med lite plats att odla en odlingslott på din gård kan affärsidén vara nära. Vi ser också exempel på där lokala krögare valt att odla stor del av sina grönsaker på en gård i närheten. Både genom att kockarna själva får påta i jorden, men också som "helinackordering" med full service av gårdsägaren. 
  • Kurser i odling och bukettbinderi
    Den som har stor kunskap kan ofta dela med sig av den på ett intressant sätt. Det har vi sett flera som gör när de arrangerar kurser i odling eller att binda buketter hemma på sina gårdar. Sällan behövs så mycket mer än trädgårdslandet och plats för fika eller lunch. Några väljer också att sätta in projektor med duk i en ekonomibyggnad för att kunna erbjuda mer teoretiska föreläsningar på ämnet.

Kan man låna till ett växthus?

Det korta svaret på om det går att låna till ett växthus är: ja. Då ett växthus i regel kan ingå som fast egendom går det att finansiera inom ramen för ett så kallat bottenlån. Så om det finns utrymme kvar att låna upp till 75 % av gårdens värde kan en utökning för att investera i ett växthus vara möjlig. Men, som alltid är det den enskilde gården och låntagarens ekonomiska förutsättningar som styr om det är möjligt eller inte. 

Porträttbild Karin Westman, Gårdsekonom, chef Landsbygdsboende
Karin Westman Gårdsekonom, chef Landsbygdsboende
Gårdscentrum med bostadshus, ekonomibyggnader, garage och flygel.

Välj en bank som kan gårdsfinansiering

Vi har finansierat gårdar och skog i snart 200 år. Ur den erfarenheten förstår vi värdet av din gård. 

  • Individuell räntesättning
  • Ta del av bankens vinst
  • Förmånlig medlemsränta på sparkonto och skogskonton

 

Odlingskalender – året runt med gårdens odling

Februari

Under vintern, med snön som skyddande täcke, kan en del grönsaker förodlas. Grönsaker som pak choi, purjolök, kronärtskocka och vitlök kan sättas tidigt.

Mars – april

I mars och april är det dags att börja odla fler grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter.  Under april kan även försådden komma igång ordentligt för mer känsliga grönsaker så som gurka, tomat, pumpa, fänkål och broccoli. 

Maj

I början av maj är det dags för potatisen att komma ner i backen. Välj en tidig sort för potatis till midsommar. De grönsaker som förodlats kan sättas ut utomhus nu. Finns tillgång till växthus är det nu tid att plantera där med, gurka, tomat, melon, paprika och chili trivs allra bäst i växthus.

Juni

I juni kan man börja skörda flera grödor, till exempel färskpotatis, rädisor, sallad och spenat. Annars handlar sommarn mest om att odla och ta hand om det man odlat. Tänk på att lufta växthuset och ha koll på temperaturen så att den håller sig under 30 grader. 

Det går faktiskt att så även under juni. Kanske en örtagård utomhus eller en ny laddning med sallad? nya omgångar av sallad, rädisa och dill till exempel. Dill, persilja, koriander och mejram går fortfarande att så,  färdiga plantor av timjan, oregano, gräslök, dragon och salvia är att föredra.

Juli

Skördefesten närmar sig och kanske är "förfesten" redan igång? Nu har bönor, ärtor, rödbetor, morötter och tomater mognat. Nu gäller det att fortsätta att vattna så att grödorna växer och mår bra. Nu är det också dags att toppa tomatplantorna!

Strax innan örterna börjar blomma är det dags att skörda dem inför vintern. Klipp av örter som oregano, timjan, rosmarin, dragon, rosmarin och torka dem. Förvara dem torrt. Dill, persilja och basilikagår utmärkt att frysa.

Augusti

Augusti innebär främst skördetid och att man kan njuta av det arbete man lagt ner på sitt trädgårdsland. Nu kan man även samla in frön från det egna trädgårdslandet. Lägg frön i kaffefilter och låt fröna torka i rumstemperatur tills det är dags att så dem under våren.

September – oktober

Nu är det dags att plocka upp det som är kvar för att frysa eller torrförvara till vintern. Allt ovanför jord måste plockas innan den första frosten. Purjolök, grönkål och persilja kan stå kvar i trädgårdslandet eftersom de tål lite frost. Löken kan hängas på tork för att få ett tjockare skal och bli tåligare.

Har man inte hunnit ta in det sista ur trädgårdslandet innan så bör man göra det under oktober. 

November – januari

Njut av det frysta och torkade från den egna trädgården, och passa på att drömma dig bort till våren då det är dags att börja odla igen.

Mer om trädgård och odling

Läs mer Plommon

Beskära stenfruktsträd – det här ska du tänka på

Läs mer
Läs mer

Odla med barn: Så blir trädgårdslandet roligt för både stora och små

Läs mer
Läs mer

Anna gjorde odlingsintresset till sitt jobb

Läs mer