Odla med barn: Så blir trädgårdslandet roligt för både stora och små

Att vara ute och påta i landet är en syssla för alla åldrar. Genom att göra trädgårdslandet spännande för barnen kan det bli mer lustfyllt att odla även för oss vuxna.

Odla barns intresse för det som växer

Trädgårdslandet är den perfekta platsen för att öka barnens förståelse och respekt för råvaror. Hur kan egentligen ett litet frö bli till ett salladshuvud? Och vad händer där i jorden när potatisarna växer? Att odla tillsammans med sina barn är ett bra sätt att både få barnen mer intresserade av grönsakerna på tallriken och förstå att även de grönsaker och frukter man köper i butiken har odlats av någon någonstans.

Hos barn bor det ofta en nyfiken odlare. Passa därför på att hålla en liten biologilektion när ni odlar och följer växternas utveckling tillsammans. Berätta tex om fröer, fotosyntes och varför växter behöver vatten.

Vad ska man så?

Att så fröer som växer snabbt kan vara en bra idé. Det är oftast roligare att följa växter där det snabbt kommer nya blad, blommor och stjälkar. Sockerärtor, bondbönor, majs, squash, pumpa och rädisor är alla snabbväxande sorter som passar perfekt att odla med barn.

Tänk även på att sätta växter som ger skörd under olika perioder. Då händer det något spännande i trädgårdslandet hela odlingssäsongen. Rädisor blir till exempel klara på någon månad och ger tidig skörd – medan pumpa inte blir klart förrän framåt slutet av säsongen.

En helt egen plätt

Genom att ge barnen en egen avgränsad del, antingen en del av landet eller en pallkrage, får de möjlighet att vara herre över sin egen täppa. Låt dem fritt bestämma vad de vill så och sedan sköta om det – med en vuxens hjälpande hand och öga. En egen odlingslott får upp de flesta barns intresse och inspiration att vara med i odlandet. Kanske vill de sätta sina fröer i cirklar istället för rader, eller bara odla morötter i olika färger. Låt fantasin flöda!

Låt också trädgårdslandet var en plats för mer än bara odling. Om ni använder pallkragar kan barnen få måla sina egna. Kanske vill de inreda i odlingslotten? Bygga små gångar av stenar, sätta upp pinnstaket och skapa små invånare i sitt trädgårdsrike. Att vänta på grönsaker som växer är en långsam aktivitet där leken och fantasin måste få ta plats!

Läs mer

Odlingskalender – året runt med ett trädgårdsland

Läs mer
Läs mer

Dags att måla om huset?

Läs mer
Läs mer

Låna på huset inför renovering?

Läs mer