Plommon

Beskära stenfruktsträd – det här ska du tänka på

Vad går väl upp emot att kunna plocka egen frukt från dignande träd? För att få fina träd som bär mycket frukt är det viktigt att beskära dem på rätt sätt. Om du har körsbär, bigarråer, plommon eller persika kommer du ha nytta av vår guide till beskärning av stenfruktsträd.

När ska man egentligen beskära?

När man ska beskära fruktträd är alltid ett hett ämne. Tidigare har man sagt att stenfruktsträd alltid ska beskäras på sensommaren. De senaste rönen säger att lättare beskärning kan göras även på våren.

Ta det lugnt med sågen

Viktigt att tänka på när du beskär stenfruktsträd är att de inte klarar hård beskäring lika bra som till exempel äppelträd. Det kan leda till grentorka, frostskador och hämmad nytillväxt. Framförallt plommonträd är känsliga för att man tar bort grova grenar. Därför är det viktigt att du är noga med beskärning från början, då kommer du inte behöva ta bort större grenar när trädet blir äldre. Regelbunden beskärning leder också till en bättre skörd.

Tekniken – hur ska man klippa?

Målet är att forma en frisk och luftig krona som släpper in solljus bland grenarna för att få fin frukt. Det innebär att man vill ta bort grenar som växer inåt och sådana som växer ihop och konkurrerar med varandra. Även döda och sjuka grenar ska såklart tas bort.

Tänk på att sekatören ska vara ren och vass så det blir bra snitt som minskar risken för sjukdomar. Klipp sedan av grenen du vill ta bort längst in vid fästet. Det är viktigt att inte lämna kvar någon bit av grenen, så kallade ”tappar”. Klipp längst in så att trädet kan läka över snittet, utan att klippa så långt in att du skadar den kvarvarande grenen.

Olika sorter skiljer sig åt

Värt att tänka på är att även om det finns tumregler som gäller för alla stenfruktsträd så skiljer de sig också åt. Förutom att det finns olikheter mellan körsbär, bigarråer och plommon kan det också skilja sig mellan olika sorter. Därför är det bra att kolla upp om det finns något särskilt att tänka på kring just ditt träd.

Relaterade artiklar

Läs mer

Anna gjorde odlingsintresset till sitt jobb

Läs mer
Läs mer Barn i blå klänning sitter vänd mot buske i trädgård och äter vinbär

5 spännande sätt att ta hand om dina vinbär

Läs mer
Läs mer

8 goda grönsaker som passar utmärkt att odla inomhus

Läs mer