Barn i blå klänning sitter vänd mot buske i trädgård och äter vinbär

5 spännande sätt att ta hand om dina vinbär

Vinbärsbuskar är ett av de vanligaste inslagen i svenska trädgårdar. De är dekorativa, lättskötta och ger ofta en riklig skörd. Men vad ska man göra med bären mer än gelé och saft? Vi har listat spännande och goda tips på hur du kan ta tillvara på de vackra sommarbären.

Använd som en smakbrytare

Vinbär kan oftast uppfattas som syrliga och skarpa i smaken. Men det är en egenskap man kan dra nytta av. De röda vinbären blir en perfekt smakbrytare i söta desserter och bakverk som ensamma kan uppfattas som för söta och ointressanta. Rödvinbärsmuffins, marängbakelser med röda vinbär, kladdkaka med vit choklad och vinbär – här är det bara att låta fantasin flöda.  

Egen vinäger

Ett annorlunda och spännande sätt att använda svarta vinbär på är att göra egen vinäger som kan användas i både dressing och såser. Blanda bären (2 dl) tillsammans med vitvinsvinäger (5 dl) och låt den sedan stå och dra till sig i 3–4 dagar i kylen innan du silar den.

Använd istället för lingon

De röda vinbären påminner mycket om lingon i smaken och kan därmed ersätta lingon i recept. Vad sägs till exempel om rårakor med vinbär, eller färsbiffar med rårörda vinbär? Tänk på att vinbär innehåller mer vatten så det kan ibland krävas lite justeringar i recepten.

Nyttigt godis

Att göra egna godisremmar av vinbär är enkelt och du behöver endast använda bären och eventuellt honung eller agavesirap för att få lite mer sötma.

Börja med att koka bären så de blir lite mosiga. Ställ sedan en sil över en annan kastrull och passera noga bärmassan i silen. Blanda eventuellt i valfri sötning i bärpurén. Bre sedan ut blandningen på ett bakplåtspapper och skjut in i ugnen på 100 grader i 2-3 timmar. Öppna ugnen då och då för att släppa ut ånga. 

Klipp långa remsor och rulla ihop dem och bevara dem i tätslutande burkar. Om du vill kan du strö över lite florsocker innan du rullar ihop remsorna för att undvika att de kladdar ihop för mycket. 

Istället för isbitar

Vinbärsklasar är perfekta att frysa in hela och sen ösa ner i vattenkaraffen under varma sommardagar. De blir mycket vackrare än vanliga isbitar, och sätter även smak på vattnet. Man kan också mixa mogna bär med lite honung och frysa till iskuber. Ha i vattenglaset, drinken eller låt tina i frukostfilen.

Relaterade artiklar

Läs mer

Anna gjorde odlingsintresset till sitt jobb

Läs mer
Läs mer Rött hus med vita knutar

Ta hand om din boning – detta bör du se över varje år

Läs mer
Läs mer

6 saker att tänka på när du planterar buskar och träd

Läs mer