Blå säck med gula löv mot grön backe

Höstfixa i trädgården inför vintern

Vill du få ännu finare blommor och bättre skördar nästa sommar? Då är det nu du ska lägga fokus i trädgården – jobbet du gör i höst kan nämligen påverka hur trädgården ser ut när värmen och våren återvänder. Vi delar några höstfixartips!

När hösten kommer fylls gräsmattan med löv från träden, samtidigt som de flesta blommor i rabatten börjar vissna ner. Ogräset växer dock på fortfarande, och tar gärna över om du inte rensar. Många träd och buskar kan med fördel beskäras under sensommar och höst. Och så får du ju inte glömma att plantera vårlökarna!

Checklista – 10 saker att fixa i trädgården

Här ger vi dig listan med det viktigaste höstfixet i trädården.

Rensa ogräs

Ogräset vilar aldrig! Det kommer att fortsätta att växa tills marken är täckt av frost eller snö. Så rensa bort ogräs i rabatterna, annars står det och växer ännu mer om det blir en mild vinter.

Gödsla

Gödsla gräsmattan med höstgödsel så står den emot svampsjukdomar bättre. 

Vattna

De vintergröna växterna, som till exempel rhododendron, behöver vattnas lite extra innan vintern. De avdunstar vatten från blad och barr året runt och behöver påfyllning nu innan den riktiga kylan sätter in. Det är extra viktigt om det varit ett torrt år. 

Beskär hallonen

Har du hallonplantor? Klipp bort de skott som givit bär samt gallra bland de andra skotten, spara cirka 10 skott per meter.

Beskär fruktträden

Behöver du beskära dina fruktträd? Vissa träd ska enbart beskäras på hösten, som plommon och körsbär.

Jordförbättra

Kratta ihop löv och gräv ner i dina rabatter som jordförbättring. 

Rensa angripna växter

Samla ihop svampangripna växtdelar och kör bort dem från tomten.

Ta hand om dina verktyg

Tvätta och serva gräsklipparen och olja in spadar och krattor.

Skydda med löv

Använd höstlöven eller gräsklippet och kratta in under buskarna eller i rabatterna. Det skyddar en aning när vinterkylan kommer. Lägg extra mycket löv kring känsligare växter för att skydda deras rötter.

Plantera nytt

Nu kan du även börja plantera vårlökar som exempelvis tulpaner, scilla och påskliljor. Hösten med sin fuktiga jord och lagom varma temperatur är en väldigt bra planteringstid. Du kan nyplantera fram tills tjälen kommer. Plantera i väldränerad jord och ungefär tre gånger så djupt som löken är hög.

Gödsla gärna i samband med plantering med benmjöl, ett långtidsverkande och näringsrikt gödsel som finns hos närmaste blomsterhandel och passar fleråriga växter bäst. Vattna ordentligt när du har planterat och sedan är det bara att vänta på våren och den härliga blomsterprakten.

Lycka till med din trädgård!

Relaterade artiklar

Läs mer Plommon

Beskära stenfruktsträd – det här ska du tänka på

Läs mer
Läs mer Händer som planterar i jord

Höstsådd – det här kan du så i oktober

Läs mer
Läs mer Catharina Åbjörnsson Lindgren

Därför har Landshypotek Bank fortsatt höja räntan på sparkontot

Läs mer