Höstfixa i trädgården inför vintern

Hösten är här i all sin prakt och det är dags att förbereda växterna inför vintern. Landshypotek Bank tipsar om vad du behöver göra i trädgården och på balkongen. Än är dock inte utesäsongen över. Passa även på att plantera några kyltåliga vackra växter i krukor!

Checklista - 10 saker att fixa i trädgården

Här ger vi dig listan med det viktigaste höstfixet.

  1. Rensa bort ogräs i rabatterna, annars står det och växer om det blir en mild vinter.
  2. Gödsla gräsmattan med höstgödsel så står den emot svampsjukdomar bättre.
  3. Nu behöver vintergröna växter, som till exempel rhododendron, vattnas.
  4. Har du hallonplantor? Klipp bort de skott som givit bär samt gallra bland de andra skotten, spara cirka 10 skott per meter.
  5. Vissa träd ska enbart beskäras på hösten, som plommon och körsbär.
  6. Gräv ner löven i rabatter och land som jordförbättring.
  7. Samla ihop svampangripna växtdelar och kör bort dem från tomten.
  8. Tvätta och serva gräsklipparen.
  9. Tvätta och olja in spadar och krattor.
  10. Använd höstlöven eller gräsklippet och kratta in under buskarna eller i rabatterna. Det skyddar en aning när vinterkylan kommer. Lägg extra mycket löv kring känsligare växter för att skydda deras rötter.

Nu kan du även börja plantera vårlökar som exempelvis tulpaner, scilla och påskliljor. Hösten med sin fuktiga jord och lagom varma temperatur är en väldigt bra planteringstid. Du kan nyplantera fram tills tjälen kommer. Plantera i väldränerad jord och ungefär tre gånger så djupt som löken är hög.

Gödsla gärna i samband med plantering med benmjöl, ett långtidsverkande och näringsrikt gödsel som finns hos närmaste blomsterhandel och passar fleråriga växter bäst. Vattna ordentligt när du har planterat och sedan är det bara att vänta på våren och den härliga blomsterprakten.

Ljung i kruka

Höstfix på balkongen

Har du odlat i krukor ute på balkongen? Nu är det dags att ta in de växter som inte tål kylan och förbereda dem för att bo inomhus under några månader.

Rätt temperatur

Krukväxter gillar jämna temperaturer. Av den anledningen ska du undvika att ha växter på fönsterbänken där det kan bli kallt under natten. Om du kan, flytta växterna bort från element och luftdrag (åtminstone över natten).

Undvik att övervattna

Under vintermånaderna avstannar tillväxten för de flesta plantor. Därför är det bäst att minska på vattningen tills dess att våren kommer igen. Låt jorden torka ut innan du tillsätter vatten, som gärna får vara lite ljummet. Kom ihåg att hälla bort överskott så inte växten står i vatten.

Anpassa miljön

Ta reda på växtens ursprungliga miljö, så du kan skapa de bästa förutsättningarna. Tropiska växter såsom palmera och olivträd behöver mycket fukt, dessa kan du fuktspreja regelbundet. Ökenväxter såsom riddarsporre gillar att stå varmt. Cyklamen och azaleor däremot gillar inte höga temperaturer medan exempelvis saintpaulia och julstjärnor gör det. Tåligare växter som palmer trivs bra i svala rum.

 

Läs mer

Sparka dig i form i vinter

Läs mer
Läs mer

Inred ditt hem hållbart

Läs mer
Läs mer

Hittaut – orienteringsapp som sätter Sverige i rörelse

Läs mer