Händer som planterar i jord

Höstsådd – det här kan du så i oktober

Med kylan som närmar sig och dagsljuset som snart blir både svagare och kortare är det inte så mycket som går att så i oktober. Men visst går det. 

I södra delarna av Sverige går det faktiskt fortfarande att så ett fåtal snabbväxande grönsaker för att skörda i höst, och i hela landet kan man sätta sin höstsådd som går att skörda i vår.

Att så på hösten är inget nytt utan var vanligt förr när man behövde få så många skördar per år som möjligt för att få mat. Idag är det lite mer ovanligt men det är både gott och trevligt att ta tillvara på möjligheten.

Snabbväxande frön som tål lite kallare väder till exempel ärtskott, vintersallad och rädisor går att så i oktober i södra Sverige, och man kan även sätta vitlök. Dessa växer upp på en till två månader. I växthus kan man dessutom så till exempel rädisor, spenat, rucola, sallad, kål och krasse under oktober.

Höstsådd

Vill man så fröer för att skörda i vår, kan man faktiskt så dem redan under hösten. Metoden höstsådd innebär att fröerna sätts och vilar i jorden under vintern för att sedan börja gro under våren. Det gäller dock att man tajmar så att vädret inte är för varmt när man sått så att fröerna börjar växa direkt. Det gäller att så så sent som möjligt men innan tjälen gått ner i marken. I norra delarna av Sverige brukar man kunna så höstsådd i oktober, i söder är det dags först i november. Fördelen med höstsådd är att man kan skörda de första primörerna i maj och juni. Man sparar dessutom lite tid på våren eftersom man redan satt en del av sina grönsaker.

Höstsådd passar bara fröer som tål kyla. Exempel på växter som klarar av att sås på hösten är palsternacka, morötter, svartrot, dill, persilja, gräslök, lök (från frö, inte sättlökar), spenat, sallad och rättika.

Det är viktigt att man rensar jorden på ogräs innan man sätter höstsådden eftersom det blir svårt när kylan fryser marken och om man rensar på våren riskerar man att skada plantorna.

Läs mer

Odlingskalender – året runt med ett trädgårdsland

Läs mer
Läs mer

Höstens bästa odlingstips

Läs mer
Läs mer Kantareller i skog

Som gäst i svampskogen

Läs mer