Julia och Ted står tillsammans på ett grönt fält

Generationsskifte: Ted tog över två gårdar istället för en

Ted Insulander har drömt om att bli lantbrukare sedan han var barn. Hans familj hade två gårdar i sin ägo och pappan var noga med att båda sönerna skulle få ta över varsin likvärdig gård. Men när det var dags för generationsskifte drog sig brodern ur och Ted ställdes plötsligt inför att ta över två gårdar. Idag driver han Wappa & Hjulsta Säteri tillsammans med sin fru Julia, sina föräldrar och tre medarbetare.

Gårdarna Wappa och Hjulsta strax söder om Enköping har varit i familjens ägo i 4 respektive 3 generationer. Teds pappa drev båda gårdarna som är inriktade på spannmålsproduktion och uthyrningsverksamhet. Planen var att hans två söner skulle ta över varsin gård.

Familjen hade förberett sig för det kommande generationsskiftet sedan 2016 och var redo att inleda skiftet 2021. Men en dag när Ted kom hem efter en skidsemester mötte han sin pappa sammanbiten, han ville prata.

– Då hade min bror berättat att han ångrat sig, han ville inte ta över någon gård och hade varken intresse för jordbruket eller hyresverksamheten. Även om min far hade en dröm om att vi skulle ta över varsin gård så var det ju bra att min bror kom på detta innan vi inlett generationsskiftet, berättar Ted.

Fick ta över båda gårdarna

Även om Teds dröm alltid hade varit att driva lantbruksverksamhet blev han lite ställd när han nu plötsligt stod inför att ta över två gårdar. Han hade ju växt upp med bilden av att bröderna skulle driva varsin.

– Jag har aldrig haft ett lån i hela mitt liv, och nu skulle jag ta ett jättelån. Jag ska inte sticka under stolen med att det kändes nervöst. Men jag har haft mycket hjälp av både Landshypotek och Fyrklövern och jag känner att jag växer in i det mer och mer, berättar Ted och hans fru Julia fyller i:

– Jag tror det är sunt att du känner så också, när det handlar om så mycket pengar.

Teds pappa hade tidigare lånet hos en storbank, men efter att ha bytt till Landshypotek känner de att de fått hjälp på ett helt annat sätt, både innan, under och efter generationsskiftet.

– Vi fick en väldigt bra presentation av lånesituationen och vår kontaktperson på Landshypotek var både kunnig och insatt i vår situation. Det har varit nyttigt att få en annan input. Pappa hade ju en plan att vi bröder skulle få varsin gård och ville lämna över med så låg skuldsättning som möjligt. Men nu när jag tog över båda gårdarna behövde vi tänka om och investera för att få helheten att gå runt. Landshypotek har hjälpt oss att förstå hur det kan hjälpa verksamheten framåt, berättar Ted.

Lättnad när generationsskiftet var klart

Familjen kom överens om ett nytt upplägg för generationsskiftet, vilket gjorde det möjligt för Ted att ta över båda gårdarna. Idag jobbar brodern helt utanför lantbruket och är nöjd med det.

– Det här generationsskiftet har varit lite som en elefant i rummet när familjen träffats tidigare. Nu när det är klart har vi en bättre relation och alla är lättade att det blev som det blev, berättar han.

Julia började jobba i verksamheten

Ted tog över gården i februari 2024 och sedan dess har det hänt mycket, även för hans fru Julia. Hon är utbildad landskapsarkitekt och hade egentligen tänkt sig en karriär utanför gården. Men efter generationsskiftet fick Ted henne på andra tankar. Det började som lite mindre jobb på gårdarna under våren, och i slutet av sommaren anställdes hon på heltid. Idag tar hon hand om uthyrningsverksamheten medan Ted kan fokusera på lantbruket. Julia har även jobbat med att digitalisera all bokföring för gårdarna, vilket nu förenklar arbetet avsevärt.

– Det är nytt för oss båda att jobba ihop, men vi växer in i det. Vi har delat upp så vi har olika ansvarsområden, vilket jag tror är bra. Sen blev jag överraskad att det var så kul att köra stora maskiner, att inte fler tjejer kommer in på detta förstår jag inte. Tekniken i maskinerna är jättespännande också, berättar Julia.

Ted och Julia fokuserar nu mycket på renovering av byggnader på gården och har anställt en snickare på heltid. Bland annat rustar de upp gamla svinhus som står tomma för att kunna använda som lagerhotell.

– Varje byggnad är ju en utgift om vi inte har en intäkt på den. Vi har räknat ut att vi har 176 tak på gårdarna! Målet är att alla byggnader ska användas till något, berättar Ted.

Nästa generation på gården

Ted och Julia har två söner på 2 och 4 år som, i alla fall just nu, verkar intresserade av att följa i föräldrarnas fotspår i framtiden.

– Jag får frågan ibland om jag ska ge dem varsin gård sen. Och visst skulle det vara kul att kunna göra det. Men vi får se om de är intresserade när de växer upp. Jag hoppas det såklart, avslutar Ted.

Relaterade artiklar

Fredriks historia Bild tagen i motljus på en lantbrukare som går in i ett stall

Ekonomen som blev bonde – ett annorlunda ägarskifte

Fredriks historia
Så gör du steg för steg Familj sitter utanför entrén  till ett rött hus med gröna dubbeldörrar.

Tio steg för ett lyckat generationsskifte

Så gör du steg för steg
Ta del av intervjun med Hulda Hulda Wirsén och Johan Liljebäck i sitt kostall  i Överkalix

Flyttade 150 mil till mannens familjegård

Ta del av intervjun med Hulda