Kvinna bär in en korg med äpplen från trädgården.

21 smarta spartips som får dina pengar att växa snabbare

Kanske drömmer du om ett större boende, ett fritidshus eller att vara mer förberedd när det oförutsedda inträffar. Alla har vi olika anledningar till ett tryggt sparande. Vi har samlat några enkla tips som kan hjälpa dig att komma igång med ditt sparande.

1. Släng mindre mat!

Ett bra tips att spara pengar i vardagen är att slänga mindre mat. Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person, enligt Livsmedelsverket. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. För att minska på matsvinnet kan du ha som vana att frysa in den mat som annars riskerar att bli gammal. Tänk också på att "bäst före" inte betyder sista förbrukningsdag.

2. Skippa morgonlatten 

Brukar du köpa med en kaffe på väg till jobb, träning eller andra aktiviteter? En kopp hos de lokala caféet kan kosta runt 50 kronor per gång, vilket innebär 250 kronor i veckan om du köper en kaffe fem dagar i veckan. Det blir över 11 000 om året. Ett bra spartips är ta med egen termos med kaffe istället.

3. Spara på ett konto med ränta

Med dagens ränteläge är det extra viktigt att se över sitt sparande. Bankerna erbjuder olika räntor så jämför och välj det som passar dig bäst. Ibland kan du få en högre ränta genom att binda upp sparandet – men tänk då på att pengarna inte är tillgängliga om du plötsligt skulle behöva dem. Landshypotek Bank erbjuder en konkurrenskraftig ränta helt utan bindningstid eller avgifter.

4. Handla smart

Ett av de bästa spartipsen är att handla smart i mataffären. Gör listor och håll dig till dem. Ett annat bra sätt att undvika impulsköp i affären är att inte handla hungrig, då blir det ofta lättare att plocka ner saker man egentligen inte planerat i korgen. Är du ute efter en särskild vara, kolla om den finns till rabatterat pris någonstans. Men tänk även på att den billigaste varan inte alltid är det som är mest kostnadseffektiv. Ibland kan det vara värt att köpa kvalitetsprodukter som håller längre. 

5. Luncha sparsamt och spara pengar

Det har talats mycket om matpriserna senaste tiden och lunch på restaurang har blivit dyrare över hela landet. Ett riktigt smart sätt att spara pengar i vardagen är att uteluncherna byts ut till matlåda.

6. Flytta bolånet och sänk kostnaderna

Att flytta sitt bolån är enklare än vad många tror. Det är bra att med jämna mellanrum se över sina bolånekostnader och kolla upp om du kan få lägre ränta någon annanstans. Du behöver inte byta bank för alla dina tjänster, utan det går utmärkt att bara flytta bolånet till en annan bank. Hos en del banker behöver du inte ens förhandla, utan kan räkna ut vilken ränta du kan få direkt på hemsidan.

7. Energisnåla i vardagen

De senaste åren har elpriserna varit ovanligt höga under vinterhalvåret. Det finns många sätt minska sin månadskostnad, till exempel genom att sänka temperaturen inomhus, duscha snabbare och undvika att använda elektronik som drar mycket el, som exempelvis torktumlaren. Andra smarta sätt att sänka elkostnaden är att byta ut glödlampor, frosta av frysen, täta fönsterkarmar, stänga av elektronik, koka upp vatten i vattenkokaren innan du sätter på spisen och inte minst byta elavtal. Ha också som vana att aldrig sätta på tvättmaskinen eller diskmaskinen om den inte är full. Det här sparar dig både energi och vatten. 

8. Åk tillsammans

Pendlar du med bil? Då finns det mycket pengar att spara om du hittar någon att samåka med. Ni kan antingen turas om att köra om alla har bil, eller låta de som inte har bil betala en summa för att åka med. Ska du resa långt och har plats kvar i bilen? Det finns flera grupper på Facebook där du kan hitta andra som kanske vill samåka.

9. Plocka frukt och grönsaker gratis

Under sensommar och höst svämmar många trädgårdar över av frukt och bär. Alla har inte tid eller möjlighet att ta hand om det. Hör efter i en lokal Facebook-grupp om någon vill bli av med frukt från sin trädgård. Det brukar ofta vara uppskattat. Du kan även undersöka om din ort har en offentlig trädgård med fruktträd där allmänheten kan plocka.

10. Handla second hand

Att handla second hand är ett utmärkt sätt att hitta allt från billigare möbler, till kläder och barnvagnar. Du kan också hitta produkter som inte längre tillverkas och har vacker patina. Att handa second hand är både ett smart spartips och bra för miljön.

11. Besök ditt lokala bibliotek

Gillar du att läsa och brukar du handla de senaste boknyheterna? Skaffa ett lånekort på ditt lokala bibliotek och du kan låna hem böckerna istället för att köpa dem i bokhandeln. På biblioteket finns även de flesta tidningar och magasin att läsa helt kostnadsfritt.

12. Välj e-faktura och autogiro

Har du märkt att det då och då tillkommer en extra fakturaavgift på dina räkningar? Genom att välja e-faktura eller betala direkt med autogiro slipper du onödiga kostnader som vissa företag tar ut.

13. Odla på fönsterbrädan

Äter du mycket färsk basilika, ärtskott eller kanske chili? Sätt igång en odling hemma på fönsterbrädan, balkongen eller altanen. Med växtbelysning kan du till och med odla gurka i december! Att ha grönsaker och örter hemma i bostaden är både godare och billigare.

14. Ta med egen kasse till affären

Ha som vana att alltid ta med egna kassar eller en ryggsäck när du ska handla. Då slipper du köpa påsar i affären. Det är både billigt och miljösmart!

15. Jämför, jämför, jämför!

Kolla alltid på kilopriset på maten i affären, ofta är det billigare att köpa större förpackningar. Men fundera först över om du kommer använda allt, så att det inte slutar med att du slänger mat som blivit dålig. Letar du efter en specifik vara på nätet är det en smart idé att söka på flera sajter. Kanske har en annan butik ett lägre pris eller är villiga att sänka priset för att du ska handla just där.

16. Se över tv- och playkanaler

Hur många streamingtjänster har du? Och hur många av dem använder du? Ett bra sätt att spara pengar snabbt är att säga upp de abonnemang som du inte använder.

17. Använd friskvårdsbidraget

Har du en arbetsgivare som erbjuder friskvårdsbidrag? Kolla upp vad din arbetsplats erbjuder och fundera över hur du kan utnyttja förmånen. Tänk på att exempelvis massage och besök på den lokala simhallen ofta ingår – inte bara träning. 

18. Handla efter säsong

Att handla mat efter säsong blir ofta både billigare och godare. Håll koll på vad som är i säsong just nu och basera matlagningen efter just det. 

19. Handla utanför säsong

Kläder är å andra sidan alltid billigare att köpa utanför säsong. Köp vinterjackor i april och skolväskor i september. Då kan du ofta komma betydligt billigare undan! Det kan även vara smart att titta efter utemöbler som reas ut efter sommaren.

20. Semestra på hemmaplan

Under pandemin lärde vi oss att uppskatta vårt närområde och semestrade mycket mer i Sverige. Varför inte fortsätta med det, så sparar du in en slant också? Vårt land har mängder att bjuda på – här finns berg, hav, sjöar, vandringsleder, nationalparker och mat i världsklass. Upptäck vad som finns i närområdet, oavsett om det är dagsutflykter eller en längre resa. 

21. Köp likadana strumpor

Det här sparar dig både pengar och kanske framför allt energi! För vem är inte trött på att matcha ihop strumpor med varandra efter tvätten? Köp en större uppsättning av exakt likadana strumpor. Går det hål på en av dem kan du alltid behålla den andra då du vet att det finns en match.

 

Relaterade artiklar

Läs mer Gult hus

Att flytta bolånet är enklare än vad många tror

Läs mer
Läs mer Catharina Åbjörnsson Lindgren

Därför har Landshypotek Bank fortsatt höja räntan på sparkontot

Läs mer
Läs mer Man och kvinna som pratar vid en dator i hemmet

Då är det läge att välja sparkontot istället för börsen

Läs mer