Man och kvinna som pratar vid en dator i hemmet

Då är det läge att välja sparkontot istället för börsen

Börsen, fonder, sparkonto, eller bara låta pengarna vara kvar där de är? Oron över att göra fel val kan leda till att man låter sina sparpengar bli kvar onödigt länge på ett konto utan någon ränta alls. Vi reder ut vid vilket typ av sparande, och vid vilka tillfällen, det är lämpligt att spara pengar på ett sparkonto med ränta.

Svenskarnas intresse för sparande ökade under pandemin, inte minst bland unga. Under 2022 vände dock trenden. Nysparandet var hela 42 procent lägre jämfört med året innan, och hushållens bruttoförmögenhet minskade med 2 055 miljarder.

Med ett skakigt läge på börsen och en ökad inflation är det många som ser sig om efter en tryggare placering för sina pengar. Samtidigt har flera banker höjt sina räntor på sparkonton utan bindningstid, Landshypoteks sparränta för privatpersoner ligger exempelvis i nuläget på 3,55 procent. Detta gör att intresset för att placera sina pengar på ett sparkonto med ränta har ökat. Hos Landshypotek har tillströmningen av nya sparkunder mer än dubblerats sedan i höstas.

– Ett sparkonto med ränta är ett bra alternativ för de som vill ha en trygg och stabil avkastning. Med det sagt så ska man inte heller bortse från att börsen historiskt gett mer avkastning över tid, men det är viktigt att vara diversifierad och att en del av sparandet är tryggt placerat. På det sättet behöver du inte ha ont i magen när börsen går upp och ner, och du behöver inte sälja av tillgångar, byta boende, eller göra andra dramatiska förändringar på grund av oförutsedda utgifter, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Låt dina sparpengar växa tryggt hos oss

Välj ett konto med bra ränta

En vanlig rekommendation är att placera pengar man behöver under den närmaste tiden på ett sparkonto, istället för på börsen eller i fonder. Att sätta in pengar på ett sparkonto med ränta är också den optimala placeringen för ett buffertsparande, alltså pengar man lägger undan för oförutsedda utgifter. Då pengarna ska vara tillgängliga snabbt är det klokt att inte placera dessa pengar på börsen, för att undvika att man ska behöva ta ut dem i ett läge där börsen har gått ner.

Catharina Åbjörnsson Lindgren betonar vikten av att agera, och att inte vara passiv, nu när inflationen har ökat.

– Tidigare, då inflationen inte var så kraftig och sparräntorna inte var särskilt höga, var det kanske många som inte tyckte att sparräntan spelade så stor roll. Men nu är inflationen hög, samtidigt som sparräntorna har höjts hos flera banker. Då är det viktigt att förstå att man kommer gå miste om pengar om man låter sparandet vara kvar på ett konto utan ränta.

Tar bara några minuter

Att starta ett sparkonto hos Landshypotek Bank går att göra på några minuter, och det är enkelt att föra över pengar fram och tillbaka från Landshypotek till den bank där man har sitt löne- eller transaktionskonto.

– Det är lätt att oroa sig över att göra fel val när man ska placera sina pengar, inte minst när tiderna är oroliga. Men det är synd om oron för att göra fel leder till att man blir helt passiv. Om inte annat så kan man, under tiden man bestämmer sig för hur man ska göra med sina pengar, placera dem på ett sparkonto med ränta. Oron för att göra fel val ska inte behöva leda till att man skjuter upp att agera. Att sätta in pengar på ett konto med ränta kan man göra direkt, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Källa: SEB, SCB

Sparkonto med ränta eller börsen?

Ett sparkonto med ränta är perfekt för:

  • Buffertsparande, alltså pengar du har lagt undan för oförutsedda utgifter, som exempelvis en reparation av en trasig tvättmaskin, eller om du skulle behöva gå ner i arbetstid under en period.
  • När du behöver pengarna inom de närmsta åren. Över längre tidsperioder, exempelvis 10-20 år, har börsen historiskt gett högre avkastning, men handlar det om pengar som man planerar att använda inom de närmaste åren är rekommendationen att hålla dem utanför börsen.
  • När du vill ha en tryggare placering, samtidigt som du dämpar den minskning i värde som inflationen orsakar. Se till att sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin*.

*Information om statlig insättningsgaranti: Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i Landshypotek Bank med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. För mer information se www.insattningsgarantin.se.

Relaterade artiklar

Läs mer Vuxen och två barn syns genom fönster, bakar i kök

Stresstestat din ekonomi?

Läs mer
Läs mer Nysådda plantor sticker upp ur jord

Kontosparande allt populärare med stigande räntor

Läs mer
Läs mer Flicka som äter kaka utomhus

Att tänka på när du väljer sparkonto

Läs mer