7 anledningar att välja svensk mjölk

Mjölk är både gott och innehåller en rad nyttigheter som protein, mineraler och vitaminer. Men det finns fler anledningar att dricka mjölk eller äta mejeriprodukter från Sverige. Här har vi sammanfattat sju av dem.

1. Svensk mjölkproduktion är klimatsmart

Sverige är faktiskt bland de mest klimatsmarta i världen när det kommer till mjölkproduktion. Vi är hela 60 procent bättre än världsgenomsnittet räknat per liter producerad mjölk.

2. Mjölk är nyttigt!

Mjölk är ett av de mest näringstäta livsmedlen som finns, också i förhållande till sin miljöpåverkan. Mjölk innehåller 18 av 22 av de näringsämnen vi behöver få i oss varje dag.

3. Svensk mjölk kommer från friska kor

Det finns 3 000 mjölkgårdar i Sverige och runt 300 000 mjölkkor. Svenska bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd, och mjölkkorna får beta ute i hagen under sommaren. Svensk mjölk är även väl kontrollerad och säker då den kommer från friska kor. Sveriges bönder använder minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder.

4. Betande djur är viktigt för den biologiska mångfalden

Visste du att Sveriges naturbetesmarker är lika artrika som regnskogen? Det är jordbruket och de betande djuren som ser till att vi har hagmarker och därmed våra vackra öppna landskap.

5. Mjölk kan användas till mycket

De svenska mejeridiskarna är välfyllda och mycket nytt har hänt de senaste åren. Här hittar du traditionella favoriter, nya trender och kul uppstickare för alla dagens måltider och mellanmål – allt från dryckesmjölk, fil och yoghurt, smör, grädde, till syrade produkter som crème fraiche, gräddfil, kvarg och smetana.

6. Svenska mejerivaror är närproducerade

För dig som uppskattar närproducerade produkter är svenska mejerivaror helt rätt val eftersom mjölk produceras i hela landet.

7. Svensk mjölk skapar jobb i hela landet

Genom sitt företag skapar en mjölkbonde ytterligare 8 jobb på landsbygden. Om vi var självförsörjande på mjölkprodukter skulle det ge 11 000 nya jobb.

Källa: Från Sverige, LRF, mjölk.se

Svensk mjölkproduktion i siffror:

  • Det finns ca 300 000 mjölkkor i Sverige
  • Ca 3000 företagare är mjölkproducenter
  • En ko får normalt 1 kalv per år
  • 60 % av det nötkött som produceras i Sverige kommer från mjölkproduktionen
  • 1 kg ost kräver 10 liter mjölk
  • Mjölk innehåller i genomsnitt 4,2 % fett och 3,5 % protein och innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver

Relaterade artiklar

Läs mer

Det bästa argumentet för att välja svensk mat kan vara att den just är svensk

Läs mer
Läs mer

Lär dig mer om spannmålsodling

Läs mer
Läs mer Kor som betar gräs på fält intill sjö och skog

Mer än bara öppna landskap

Läs mer