Det här tyckte svenskarna var bäst med att semestra hemma

Tryggheten, enkelheten, naturen. Upptäcka nya utflyktsmål i närheten och resten av landet. Det svarar svenskarna var det bästa med årets sommarsemester. En ny undersökning av Novus på uppdrag av Landshypotek Bank visar vad svenskarna gjorde och hur de upplevde den annorlunda sommaren 2020. Nu kan svenskarna tänka sig spendera även nästa sommar på hemmaplan.

Covid-19-pandemin med restriktioner i Sverige och resten av världen har skapat ett nytt landskap att navigera i. Inför och under årets sommar var det säkert många som funderade på var och hur de skulle tillbringa sin semester.

Resultatet av Novus-mätningen visar att nära nio av tio svenskar har spenderat sin sommarsemester i Sverige. Nästan 6 av 10 svarar att de har spenderat mer tid i hemmet, närmare var tredje att de gjort mer utflykter och uppåt var fjärde att de rest mer i landet.

Nya möjligheter har upptäckts. Det här kan ge långsiktiga effekter: Drygt åtta av tio svarar att de kan tänka sig att spendera även nästa sommar i Sverige.

– Jag tror att det här kan ha varit sommaren då många upptäckte en del av allt det fina som finns att besöka i både hemtrakten och andra delar av Sverige. Att man med hemmet som trygg utgångspunkt gärna skulle spendera även nästa sommar i landet tror jag kan tolkas som att fler svenskar fått mersmak för både hemester och svemester, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Borta bra men hemma bäst?

Sammanfattning av resultatet av Novus-undersökningen:

  • Nästan nio av tio (86 %) har spenderat sin sommarsemester i Sverige 2020. Endast 2 % uppger att de har varit utomlands under sin semester.
  • Bland de som har haft sommarsemester har majoriteten (58 %) varit hemma i sin huvudbostad mer än vanligt under semestern 2020. En av fyra (24 %) uppger att de rest mer inom Sverige jämfört med vad de brukar göra på sin semester normalt sett.
  • Bland de som har tillbringat semestern i Sverige tycker tre av tio (30 %) att det bästa varit att det känns tryggt och enkelt. En av fyra (24 %) uppger att upplevelsen av svensk natur och landskap som det bästa.
  • Sammanlagt svarar en ungefär lika stor andel (26 %) att det bästa var att upptäcka nya utflyktsmål – i närområdet (15 %) och i resten av Sverige (11 %).
  • Av de som haft sommarsemester och varit hemma i sin huvudbostad så sticker villaägare ut. 63 % av villaägarna jämfört med 58 % procent av rikssnittet svarar att de har varit hemma mer under sin sommarsemester i år jämfört med en vanlig semestersommar.
  • Drygt åtta av tio (84 %) kan tänka sig att spendera hela eller större delen av sin sommarsemester i Sverige 2021.

Om undersökningen

Studien har genomförts av Novus på uppdrag av Landshypotek Bank. Novus har genomfört 1047 webintervjuer med den svenska allmänheten i Novus slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa Sverigepanel. Fältperiod: 27 augusti–1 september 2020.

Här kan du läsa rapporten (pdf).