Växtodlaren Erik och kviguppfödaren Henrik är årets landsbygdsföretagare i Wermland

Henrik Wejdmark och Erik Gustavsson fick under torsdagskvällen ta emot den hedervärda utmärkelsen "Årets landsbygdsföretagare i Wermland" för sin goda företagsanda och  framgångsrika samarbete kring odling och maskin.

 

 

Landshypotek Ekonomisk Förening i Wermland har utsett Henrik Wejdmark och Erik Gustavsson till Årets landsbygdsföretagare i regionen. På sina respektive gårdar utanför Kil driver de båda framgångsrika verksamheter; Henrik med sin kviguppfödning och Erik som ekologisk växtodlare. Och deras nära samabete medför såväl effektivisering som kostnadsbesparingar - till ömsesidig nytta. 

Båda har övertagit gården av sina föräldrar, Henrik så sent som i år, även om han länge jobbat i verksamheten, och Erik för fem år sedan. 

Prisutdelningen ägde rum under torsdagen på Rotnäs Gårdsbutik utanför Karlstad där Landshypotek, i samarbete med LRF Ungdomen Värmland, hade bjudit in nästa generations unga lantbrukare från trakten till lantbrukssamtal. På bilden överlämnas diplomen till de stolta vinnarna av Bernt Karlernäs, regionordförande för Landshypotek Ekonomisk Förening Wermland.

Så här kommenterar Årets landsbygdsföretagare i Wemland utnämningen:
  – Det är jättekul att få priset. Det känns som en bekräftelse på att man jobbar i rätt riktning och stärker  motivationen att ytterligare jobba och utveckla verksamheten. Vi har jättekul på jobbet tillsammans. Det är mycket roligare med både växtodlingsdelen och maskin tack vare detta samarbete, säger Henrik Wejdmark, lantbrukare med inriktning på uppfödning av kvigor åt Vadsbo Mjölk på Sörby gård utanför Kil.

 – Det är verkligen roligt att få den här utmärkelsen tillsammans med Henrik. Det blir också ett kvitto på vårt goda samarbete. Våra verksamheter kompletterar varandra väl och vi har trevligt och kul tillsammans, säger Erik Gustavsson, som bedriver ekologisk växtodling på gården Skårebol Hjorttorp, också den utanför Kil.

Skårebol Hjorttorp har ungefär 400 hektar åkermark. Här odlas uteslutande glutenfritt. Huvudprodukten är havre, medan bovete är nytt för i år. Erik odlar också ärtor, bönor och raps.

Om utnämningen Årets landsbygdsföretagare

Utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förenings repektive regionstyrelser i samarbete med Landshypotek Bank. 

I oktober prisades Olof Ahlby och Annsofie Järlö som Årets landsbygdsföretagare på Gotland för att ha byggt upp ett fint lantbruksföretag och visat ett stort engagemang för att utveckla gotländskt lantbruk.

I september delades utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare i Skåne ut till Louise Blissing och Fredrik Pettersson för sin diversifierade och välbesökta verksamhet på Filkesboda Gård utanför Kristianstad.

I juni delades utmärkelsen Årets landbygdsföretagare i Väst ut till Sara Wallemyr och Anders Nilsson på Skattegården i Mularp utanför Falköping. De har utvecklat sitt företag med flera olika grenar. Idag består verksamheten av skog, växtodling, nötköttsproduktion, jordgubbar för självplock och entreprenad för spridning av aska i skogen.