Porträtt av Olof Ahlby med blommor i handen

Lantbrukarna Olof och Annsofie är årets landsbygdsföretagare på Gotland

Med utmärkelsen ”Årets landsbygdsföretagare” vill Landshypotek stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna runt om i landet. Idag gratulerades Olof Ahlby och Annsofie Järlö Ahlby till hedersbetygelsen Årets landsbygdsföretagare på Gotland för sin diversifierade verksamhet och sitt stora engagemang för att utveckla öns lantbruk.

Olof och Annsofie är sanna landsbygdsföretagare. De får utmärkelsen för att på ett föredömligt sätt ha byggt upp ett fint och diversifierat lantbruksföretag med såväl grisproduktion som växtodling och skogsbruk. I motiveringen till utnämningen Årets lantbruksföretagare på Gotland lyfts även deras goda känsla för djuromsorg och stora teknikintresse fram.

På gården Sigsarve i Viklau har Olof och Annsofie nyligen byggt om utfodringen till grisarna och de är mitt uppe i ett nybygge för ökad produktion. På samma gård invigdes i november 2019 världens första kommersiella grisstall med rörligt golv. Upphovsmakarna till idén är företaget Moving Floor, som också är från ön. 

På de 190 hektaren åkermark odlar de främst spannmål i form av korn och vete som blir foder till grisarna, men ibland också ärtor och raps. Verksamheten omfattar också drygt 170 hektar skog.

Prisutdelningen ägde idag rum på Landshypotek Banks kontor i Visby där Olof fick ta emot diplom och blommor av Fredrik Smitterberg, föreningens regionordförande på Gotland. 

– Alltid trevligt att få uppskattning för det man jobbar med, investerar i och lägger mycket tid på att utveckla, säger Olof Ahlby som tillsammans med sin fru Annsofie Järlö Ahlby driver verksamheten på gårdarna Nickarve i Vänge och Sigsarve i Viklau söder om Roma.

Olof köpte båda gårdarna från sin morbror för ungefär 20 år sedan. Sonen Emrik läser sista året på lantbruksskola, och brukar hjälpa till i verksamheten. Även dottern Edith rycker in och hjälper till när det behövs.

Här är några av de gotländska landsbygdsföretagarna som tidigare prisats 
2020 Johan och Stig Hellgren, Skags Gård – grönsaksproducenter
2019 Emmy och Henrik Ahlsten, Lilla Kruse – äggproducenter
2018 Jenny Andersson och Kjell Nilsson, Graute Gård – fårproducenter
2017 Kristoffer Olofsson, Bäcks – mjölkproducent
2016 Anna och Garry Mathers, Överstekvarn Chili – chiliodlare och livsmedelsproducenter

Om utnämningen Årets landsbygdsföretagare

Utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förenings repektive regionstyrelser i samarbete med Landshypotek Bank. 

I oktober utnämndes Henrik Wejdmark och Erik Gustavsson till Årets landsbygdsföretagare i Wermland för sin goda företagsanda och  framgångsrika samarbete kring odling och maskin.

I september delades utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare i Skåne ut till Louise Blissing och Fredrik Pettersson för sin diversifierade och välbesökta verksamhet på Filkesboda Gård utanför Kristianstad.

I juni delades utmärkelsen Årets landbygdsföretagare i Väst ut till jordgubbsodlarna Sara Wallemyr och Anders Nilsson på Skattegården i Mularp utanför Falköping.