Lantbrukare kör ut foder till sina kor

Det påverkade lantbruksföretagarna mest under 2021

Efterfrågan på svenska råvaror fortsatte att vara stor under 2021. Intresset för att investera i skog och jordbruk var starkt, men sedan slutet av året har de kraftigt ökade kostnaderna för gödsel, foder och diesel lett till en viss oro bland landets lantbruksföretagare. Och när Landshypotek under hösten frågade vad de anser har påverkat dem allra mest förra året var det just prisökningarna på insatsvaror som toppade listan.

Nyckfullt väder med stora regionala skillnader i skördeutfallet, stark efterfrågan på svenskproducerade livsmedel, en högljudd skogsdebatt och historisk höga spannmåls- och rapspriser är något av det som präglade lantbruksåret. Känslan hos många lantbrukare var i grunden positiv, vilket bland annat märktes i högre priser på lantbruksfastigheter, nyinvesteringar i framförallt animalieproduktion och spannmålslager och en starkt ökad efterfrågan på finansiering. Samtidigt tornade orosmoln upp sig under hösten när kostnaderna för bland annat drivmedel, gödsel och foder steg kraftigt.

  – Svenskt lantbruk står på en stabil grund och har på många sätt haft en positiv utveckling. Men vi ser nu ett dramatiskt skifte med kraftigt höjda priser på insatsvaror och en väldigt tuff situation för många lantbrukare. Vi hoppas att läget snart blir bättre, och som jord- och skogsbrukarnas bank fortsätter vi så klart vara där för våra kunder och långsiktigt sunt företagande, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Kostnadsökningar hade störst inverkan på verksamheten

Landshypotek gör regelbundna temperaturmätningar i lantbrukssverige genom olika undersökningar.

Höstens undersökning ”Sveriges Lantbruk” som bland annat ställer frågan vad som påverkat lantbrukarna mest under året visar att den branta prisstegringen på insatsvaror har haft den i särklass största påverkan.

  • Över hälften (53 %) av lantbrukare med över 50 hektar mark svarar att det är vad som påverkat dem mest.
  • För lantbruksföretagare med över 200 hektar mark är andelen ännu större, (71 %).

Under 2021 har priset på kvävegödsel ökat med hela 240 procent, foderpriser med 15 till 20 procent och priset på diesel är nästan 40 procent högre. En begränsad tillgång på råvaror beroende av ökad efterfrågan, logistikproblem samt höga energipriser är de underliggande orsakerna.

  – Det går ännu inte att bedöma de ekonomiska konsekvenserna fullt ut av de olika faktorer som påverkar näringen framåt. Lantbruksföretagare är vana vid att hantera årsvariationer ur flera aspekter, men de kraftigt ökade kostnaderna för insatsvaror och risk för stigande räntor kan innebära en lägre investeringsvilja under 2022, säger Per Lindblad.

Andra faktorer som har påverkat lantbruksföretagarna

På andra och tredjeplats bland det som påverkat mest kommer viltskador (25 %) och prisförändringar på de egna produkterna (17 %). Föregående år, 2020, var viltskador det som flest svarade att de påverkats av mest.

Här finns fler resultat och grafik från höstens undersökning (pdf)

Frågorna är ställda på uppdrag av Landshypotek Bank och ingår i en postal enkät – Sveriges Lantbruk – genomförd av Landja Marknadsanalys som besvaras av 1 000 bönder varje vår och höst sedan 1973. Mätningen är representativ för svenska lantbruksföretagare med över 10 hektar åker hösten 2020.

Så summeras lantbruksåret 2021

För lantbruket började 2021 generellt mycket positivt, men sedan i höstas har framtidstron bland landets lantbruksföretagare grumlats något. Trots en fortsatt hög efterfrågan på svenska råvaror oroas nu många av bland annat de ökade priserna på insatsvaror.
Ta del av summeringen av lantbruksåret 2021