Lantbrukarna effektiviserar och vill satsa på solenergi

Sveriges lantbrukare vilar inte på balarna när det gäller att möta det högre kostnadsläget. De genomför effektiviseringar och planerar satsningar på solenergi. Det visar en enkät som Landshypotek låtit göra bland lantbruksföretagare.

Trots höga kostnader och ett världsekonomiskt läge präglat av stor oro blev 2022 ändå ett generellt bra år för Sveriges lantbrukare. På många håll runtom i landet var skörden god, och de högre avsalupriserna balanserade för många lantbrukare de höga kostnaderna på viktiga insatsvaror. 2022 var ett relativt gott år för svenska lantbruksföretagare vilket vi summerat i Landshypoteks bokslutskommuniké.

Samtidigt som det är en turbulent tid med ökade risker vet vi att många lantbrukare är skickliga på att handskas med osäkerhet och ta vara på möjligheter. Det såg vi bland annat i höstens Lantbrukspanel som visade att lantbrukare jobbar med en bredd av strategier för att hantera risker.

Så, hur laddar Sveriges lantbrukare för att möta det nya året, 2023? Effektiviseringar och solceller hamnar högt upp på lantbrukarnas ”att göra”-lista. Det märks tydligt i svaren på den enkät, vars resultat vi presenterar i den här rapporten. Där får vi också bekräftat att det höga kostnadsläget fortsätter att vara ett stort orosmoln.

Det osäkra omvärldsläget med höga och volatila priser på insatsvaror har varit en tuff utmaning för många i lantbruket. Den största andelen i enkäten svarar att de gör det genom att effektivisera verksamheten. Det gäller både om vi blickar bakåt och framåt. Var fjärde lantbrukare svarar att de redan gjort effektiviseringar för att minska kostnader; var femte att de tänker göra det.

– Lantbrukare jobbar ständigt med att försöka hitta mer effektiva sätt att göra saker på. Det kan vara olika mer eller mindre lättfixade åtgärder som kan göras för att vinna tid och ta mindre resurser i anspråk. I rådande ekonomiska läge får effektiviseringar bra effekt och ger mer tillbaka. Ju högre priser på insatsvaror och avsalu desto mer tjänar du på åtgärder som förbättrar din effektivitet och produktivitet, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank.

– Naturligtvis har det höga kostnadsläget på inventarier, maskiner och kapital dämpande påverkan på investeringsaptiten, men resultatet av enkäten visar att investeringar i solceller är stekhett. Investeringar i förnybar energi kan öka förutsättningarna för lantbruksföretagaren att få jämnare elkostnader och samtidigt få intäkter genom att sälja överskottsproduktion, säger Stefan Malmström.

Särskilt de höga energipriserna har det senaste året varit och är fortfarande en het potatis. På frågan vilken form av förnybar energi lantbrukarna planerar att investera i det närmaste året, svarar över en tredjedel av lantbrukarna solenergi. Ingen annat typ av förnybar energi hamnar ens i närheten.

Möter osäkerhet med en bredd av strategier

Den här bilden från den senaste Landja-enkäten återspeglar också vad lantbrukarna svarade i den senaste rapporten från Lantbrukspanelen. Ett tydligt mönster vi såg redan i höstens rapport från Lantbrukspanelen är att man som lantbrukare jobbar med en bred palett av olika strategier och metoder för att hantera risker. En annan tydlig signal från panelen var synen på hållbarhet – att detta handlar om klok resurshushållning. Båda dessa tydliga linjer från höstens Lantbrukspanel – dvs. en bredd av strategier för att minska sårbarhet samt att jobba klokt med resurshushållning – rimmar väl både med effektivisering, som ju är ett brett begrepp som rymmer en rad olika åtgärder, och det mer specifika exemplet på en form av förnybar energi, el från sol.

Resultatet i korthet

1. Effektiviseringar – den vanligaste åtgärden bland svenska lantbrukare för att minska kostnaderna

Den vanligaste typen av åtgärder för att minska sina kostnader inför nästa odlingssäsong är effektiviseringar. Var fjärde lantbrukare (26 %) svarar att de redan gjort effektiviseringar för att minska kostnader. Var femte lantbrukare (19 %) svarar att de tänker vidta effektiviseringar.

2. Vill skörda solenergi

Solenergi är den i särklass mest populära formen av förnybar energi. Drygt var tredje lantbrukare (36 %) som svarar att de planerar att investera i förnybar energi det närmaste året väljer att göra det i el från sol. Bland enkätsvaren finns inget energislag som är ens i närheten av en så hög siffra.

3. Höga priser på insatsvaror fortsätter att oroa

Hösten 2022 är två av tre lantbrukare (66 %) mest oroade för de ökande priserna på insatsvaror. Var fjärde är oroad för att staten minskar deras ägande- och nyttjanderätt.

Läs hela rapporten.

Om undersökningen

Mätningen Sveriges Lantbruk är representativ för alla svenska lantbruksföretagare med över 10 hektar åker hösten 2022. Svar från 688 företagare ingår i redovisningen.

Undersökningen har genomförts av Landja Marknadsanalys/NUI på uppdrag av Landshypotek Bank.