Stort engagemang i föreningen under 2022

Landshypotek Ekonomisk Förening, som med sina närmare 35 500 medlemmar äger Landshypotek Bank, publicerar idag sin årsredovisning. Under det gångna året har arbetet främst riktat in sig på att stärka de förtroendevalda i sina uppdrag och den så viktiga ägardialogen. Föreningen har även utfört 6 300 värderingar för bankens räkning. 

Medlemsdemokrati säkras med bra forum för löpande diskussion där medlemsviktiga frågor lyfts

Under 2022 har olika insatser gjorts inom föreningen för att ge de förtroendevalda ännu bättre förutsättningar att kunna representera Landshypotek i mötet med medlemmar och andra intressenter inom de gröna näringarna.

  – I föreningen har vi satsat mycket på en tätare dialog och erfarenhetsutbyte med och mellan de förtroendevalda. Vi har bland annat hållit utbildning för de nya ledamöterna som har anslutit de senaste två åren där vi har gått igenom hur en bank drivs, tittat på nyckeltalen och strategiplanen framåt. För att kunna vara både lyhörda, väl insatta och framsynta ägare och ambassadörer för Landshypotek behövs adekvata diskussioner om såväl mål som inriktning, säger Per-Olof Hilmér som sedan 2018 är ordförande för Landshypotek Ekonomisk Förening.

I maj planeras medlemmarna få ta del av det starka resultatet

Utdelningsfrågan har självklart också varit viktig för föreningens kapital- och ägarutskott att fördjupa sig i.

  – Rent finansiellt kan vi blicka tillbaka på en fin tillväxtresa och ett framgångsrikt år för den bank vi medlemmar tillsammans äger, faktiskt det främsta någonsin. Därför har föreningsstyrelsen förslagit stämman att dela ut 180 miljoner av 2022 års vinst, vilken är den historiskt största utdelningen i Landshypoteks historia och motsvarar 9 procent i avkastning på medlemmarnas insatskapital. Beslut tas på föreningsstämman 20 april. Utdelningen planeras att betalas ut under våren.

Under 2021 bidrog medlemmarna till Landshypoteks så viktiga egna kapital med 126 miljoner kronor genom sina insatser. Under 2022 ökade medlemsinsatserna med ytterligare 40,5 miljoner kronor netto. Att insättningarna minskade är inte så konstigt, menar Per-Olof.

  – Det är ett långsiktigt riskkapital och flera behöver just nu hålla hårdare i plånböckerna och vara likvida. Fantastiskt är att det totala insatskapitalet nu uppgår till cirka 2 miljarder. Genom ägarnas tillskott har vi kapital för att bedriva vår verksamhet, men ägarnas fortsatta tillskott är också viktigt för att stärka oss för framtiden och för nästa generation jord- och skogsbrukare som en dag ska ta över efter oss.

Annat noterbart i föreningen under 2022:

  • Föreningen välkomnade under året 1 918 nya medlemmar. Årets medlemsantal slutade på 35 485 och antalet förtroendevalda var 119, varav 34 procent är kvinnor. 

  • Medlemmarnas totala insatskapital uppgick vid årsskiftet till cirka 2 miljarder kronor.

  • På bankens uppdrag hanterar föreningen och de förtroendevalda värderingar av jord- och skogsfastigheter. Föreningen har runt 65 certifierade värderare, som är kunniga inom olika fastighetstyper och branscher. Under 2022 utfördes cirka 6 300 marknadsvärderingar.

  • Arbetet i styrelsens kommittéer och utskott har strukturerats och fördjupats. Mer om det finns att läsa i Landshypotek Ekonomisk Förenings Årsredovisning på sidorna 6-7. 

Här kan du ta del av Landshypotek Ekonomisk Förenings Årsredovisning 2022 (pdf) i sin helhet

 

Om Landshypotek Ekonomisk Förening

Landshypotek Ekonomisk Förening har runt 35 500 medlemmar som har bottenlån till jord och skog och gårdsboende i Landshypotek Bank och tillsammans äger banken. Föreningen främsta uppgift är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen och gör det framför allt genom att äga Landshypotek Bank. Den ekonomiska föreningen har sin bakgrund i hypoteksföreningarna som bildades i Skåne redan 1836 och sedan växte fram runt om i landet för att säkra kreditgivningen till det växande jord- och skogsbruket. Dess ursprungliga idé har överlevt toppar och dalar i ekonomin och näringarna i snart 200 år, men ständigt varit en central del av lantbrukets utveckling.

Den regionala indelningen, som föreningen fortfarande använder sig av, grundar sig i stort på den som 1800-talets fristående hypoteksföreningar etablerade. Dagens Landshypotek Ekonomisk Förening bildades 1995 då hypoteksföreningarna gick samman. För den operativa verksamheten bildades ett aktiebolag, Landshypotek AB. Det var en innovation i svensk finanshistoria och möjliggjordes genom en förändring av lagstiftningen där kooperativ verksamhet nu kunde bedrivas i helägda dotterbolag. Landshypotek AB blev 2013 Landshypotek Bank AB. Föreningen blev därmed ägare av en bank. Bärande i verksamheten är att överskottet går tillbaka till medlemmarna i Landshypotek Ekonomisk Förening och därmed till utvecklingen av det svenska jord- och skogsbruket och levande landsbygder.