Per Lindblad, vd Landshypotek Bank

Vd har ordet: Utvecklingen har gett rådrum och kundtrygghet

2023 var ett år med en bedrövlig och skrämmande geopolitisk utveckling i världen. Oron har fört med sig en turbulens i ekonomin. Under året slog effekten av inflation och räntehöjningar på allvar igenom och påverkade oss alla. Visserligen har den höjda räntenivån historiskt sett inte varit så hög, men den snabba och relativa ökningen har skapat utmaningar och osäkerhet.
Företagare och privatpersoner agerar avvaktande. Så inleder Per Lindblad sitt vd-ord i Landshypotek Banks årsredovisning som publicerades idag, onsdagen 13 mars. 

Utlåningsmarknaderna har stagnerat. Allt skralare plånböcker har gjort det svårare att få till ett sparande.
Landshypotek Bank har dock kunnat skapa trygghet för kunderna även i denna osäkra tid.

Under flera år har vi strategiskt arbetat för tillväxt och kraftigt ökat såväl utlånings- som inlåningsvolymer
och antal kunder. Under året har vår utlåningstillväxt avstannat. Det är rimligt på en marknad som präglas
av osäkerhet. Inom vår särskilda roll som marknadsledande inom utlåningen till större lantbruksföretag
fortsätter vi dock att växa. Inom utlåningen till hus och till mindre gårdar på landsbygden, som påverkas av
minskade disponibla inkomster, märks den minskande kreditefterfrågan mer tydligt. Vi passerade under våren
2022 100-miljardersgränsen och har nu en utlåning på närmare 105 miljarder kronor.

Vi är också trygga med våra kunder i en makroekonomisk osäker tid. Lantbrukskunderna är dels många, dels äger de lantbruksfastigheter som över tid visat sig ha stabila värden, med fint drivna företag och varierande
verksamheter som skapar kassaflöden även i en utmanande tid. Våra bolånekunder har låg belåningsgrad
och god hushållsekonomi. Vår satsning på ett starkt sparerbjudande har gett fantastisk respons. På ett
drygt år har vi närmast fördubblat vår inlåningsvolym till att idag överstiga 29 miljarder kronor. Inlåningstillväxten har hjälpt bankens utveckling med fler kunder och till ett bättre finansiellt resultat.

Tidigare utlåningstillväxt och nuvarande inlåningstillväxt har stärkt resultatet – som är det bästa genom historien

Vår tillväxt har skapat förutsättningar för en egen rådighet. Vi har under året kunnat fokusera på våra kunder
och att aktivt arbeta med aktiviteter som bygger för framtiden. Sammantaget gör Landshypotek ett ytterst starkt resultat 2023. Vi är idag en större bank och visar ett räntenetto på 1,2 miljarder kronor (1,1). Kostnaderna på 589 miljoner kronor (551) har vuxit kontrollerat och möjliggjort utveckling och personaltillväxt. Vi visar inga kreditförluster som påverkar resultatet annat än positivt. Med 636 miljoner kronor (548) gör vi det bästa rörelseresultatet i historien.

Samtidigt är vi medvetna om att 2023 har varit ett exceptionellt år. Vi är ödmjuka för att marknaden är i obalans och det har särskilt gynnat banker med inlåning. Marginalen mellan upplåningskostnader på marknaden och utlåningen är egentligen ytterst pressad, men inlåningen stärker upp det samlade resultatet. Vi har, jämfört med en del andra banker, en begränsad, men växande, inlåning och har även konsekvent gått i bräschen för räntehöjningar för våra sparkunder det senaste året. Vi är också ödmjuka inför att även 2024 kommer att präglas av ekonomisk osäkerhet, avvaktande marknader och tuffa ekonomiska tider för våra kunder.

Lägre investeringstakt i lantbruksnäringarna

Årets växtodlingssäsong var utmanande för kunderna, med inledande torka och därefter massiva regnmängder. Biologisk produktion lever med väderrisker och när 2023 summeras är det bra att 2022 gav goda skördar och priser. Prognosen för lantbrukets ekonomi från Jordbruksverket visar att 2023 resultatmässigt inte kommer att vara i nivå med det goda 2022, men inte sämre än 2021 eller åren innan. Överlag behöver dock lönsamheten öka inom lantbruket. Osäkerheten som finns med volatila och höga priser kombinerat med ett högre ränteläge gör det dessutom svårt att investera i jordbruk. Det påverkar naturligtvis investeringstakten och är en tilltagande utmaning för näringen som i grunden behöver förstärkta investeringar och lönsamhet. Inom skogsnäringen har det generellt sett varit ett bra år med bra priser och granbarkborrens framfart blev lägre än tidigare år. 

Vårt fina resultat stödjer bankens fortsatta utveckling in i ett 2024 som ser utmanande ut där vi inte på ett lika märkbart sätt vare sig kommer att få effekter av tidigare års tillväxt eller samma effekt av ökade sparvolymer.
Vi verkar dock inte i kvartalsekonomin. Vi har en långsiktighet i vår affär och ett syfte som är helt fokuserat på
att göra skillnad för kunderna. Landshypotek är skapat av kunderna, finns för kunderna och gör skillnad på
marknaden för att det behövs för kunderna.

Under året har vi därför särskilt fokuserat på att:

  • Vara nära och ha kontakt med våra kunder, såväl lantbrukskunder som bolånekunder. I en turbulent tid behövs än mer kontakt för att diskutera ekonomi och ekonomiska vägval.
  • Vara där för lantbrukaren. Det finns i grunden en positiv känsla inom lantbruket, samtidigt som ekonomin verkligen utmanar många lantbruksföretagare. Under året har vi stärkt oss som lantbrukets bank, vilket bekräftas av att vi ökar utlåningsvolymen och har tagit marknadsandelar.
  • Utmana på sparmarknaden. Vid upprepade tillfällen har vi gått före och erbjudit bättre villkor än konkurrenterna. Vår inlåningsvolym har under året växt med 5,6 miljarder kronor vilket gjort oss till den snabbast växande aktören på marknaden för hushållssparande.
  • Fortsatt vara det trygga valet för medvetna bolånekunder. Vi utmanar på marknaden med en öppen prissättning, konkurrenskraftiga villkor och smidighet. Vi jobbar aktivt i vår kundrelation och är ödmjuka för att förvalta förtroendet vi har fått av alla våra bolånekunder.

I oroliga tider söker man stabila partners. I början av året – i USA och Schweiz – fick vi se vad som kan hända
med dåligt skötta banker i en orolig omvärld. Eftersom turbulensen berodde på enskilda banker uteblev spridningseffekten, men var en påminnelse om ansvaret vi som bank har för stabil och trygg utveckling.
Årets fina resultat tar vi därför med oss för att bygga ytterligare stabilitet och utvecklingskraft. Vi har en
strategi som tar sikte mot 2026. Den ligger fast. Att lånetillväxten nu har avstannat är ett hack i den långsiktiga kurvan, men förändrar inte strategin för tillväxt.

Vi har också börjat bygga för nästa steg i vår utveckling, med ett arbete på hela banken som ska ge värde för
kunder, medarbetare och ägare. Vår kapitalsituation är tillfredsställande. Landshypotek står på en solid kapitalbas som ger utrymme för såväl tillväxt som utveckling. Från och med det andra kvartalet
har bankens IRK modeller dessutom omkalibrerats. Detta får som effekt att kapitalbasen ökar något samt
att riskvikterna och därmed kapitalkravet minskar. Kapitalet har också stärkts genom att våra kunder tror
på oss. Lånekunderna inom jord och skog är organiserade som medlemmar i Landshypotek Ekonomisk
Förening. Under året ökade de sin del och medlemmarnas insatskapital i Landshypotek har nu passerat två
miljarder kronor. Att insatserna ökar även i en tuff tid är verkligen ett förtroendebevis.

Det goda bankresultatet möjliggör en fin utdelning till våra ägare 

Det har varit ett unikt år och nu föreslås en unikt stor utdelning. Utifrån det goda resultatet lämnade bankstyrelsen det högsta koncernbidraget hittills i historien på 263 miljoner kronor till den ekonomiska föreningen. Föreningsstyrelsen har föreslagit en utdelning på 244 miljoner kronor, vilket motsvarar 12 procent på varje medlemsinsats. Det kommer at vara ett starkt bidrag till svenska lantbruket och verksamheten hos varje medlem. Utdelningen beslutas på föreningsstämman i maj.

I osäkra tider behövs en bank som Landshypotek; med långsiktighet, en medveten fokusering på de gröna
näringarna och närheten till sina kunder och ägare. Vi får och förvaltar också förtroendet från allt fler kunder. Det är en utmanande tid, men det goda resultatet ger oss trygghet att klara fortsatta utmaningar och ha möjlighet att göra de investeringar som krävs för att bli en ännu bättre bank. 

Per Lindblad
Vd

Vd har ordet är hämtat ur Landshypotek Banks Årsredovisning 2023 (pdf)