ForsWards Hund & Jakt i Getåsen är Årets landsbygdsföretagare

Anna Fors Ward och Johan Ward är årets landsbygdsföretagare i regionen. Tillsammans har de utvecklat och driver ett genuint familjeföretag i samklang med naturen som attraherar besökare från hela Sverige. Prisutdelningen ägde rum under tisdagen på gården i byn Getåsen vid Storsjön.

– Det känns fantastiskt roligt och ärofullt att få den här utmärkelsen. Det finns ju så många duktiga landsbygdsföretagare och det är roligt att vi uppmärksammas, säger Anna Fors Ward, som tillsammans med sin make Johan Ward utsetts till Årets landsbygdsföretagare i region Mitt, som omfattar Jämtland och Västernorrland.

I sin motivering lyfter juryn fram att Anna och Johan är engagerade landsbygdsföretagare som vidareutvecklat ett traditionellt familjeskogsbruk till att idag också omfatta verksamhet inom jakt, utbildning, event och konferens.

– Det är en imponerande verksamhet på en otroligt vacker plats. Med ett aktivt familjeskogsbruk i grunden har de lyckats utveckla en kompletterande verksamhet där de har blivit rikskända, inte minst för sina hundägarutbildningar, säger Lars Nathanelsson, som tillsammans med övriga ledamöter i styrelsen för Landshypotek Ekonomisk Förening i region Mitt utsett årets pristagare.

Verksamheten är väl positionerad, mitt i prick utifrån flera starka samhällstrender.

– Vi har förmånen att få jobba med våra intressen och vi märker verkligen av ett stort ökat intresse från allt fler för jakt, natur och hund. Under pandemin registrerades ett stort antal nya hundar hos Svenska Kennelklubben och det har vi känt av. Intresse för hundägarutbildningar samt för att komma ut i naturen har gynnat oss. Sedan tidigare känner vi också av att många tycker det är roligt att lära sig något nytt, man vill förkovra sig.

Även om de tar vara på digitaliseringens möjligheter och arrangerar webbinarier konstaterar Anna att det blir inte riktigt samma sak online:

– Här finns nåt speciellt som egentligen bäst upplevs på plats. När folk kommer hit och ser vidderna, andas luften och tar in lugnet åker axlarna ned och humöret upp.

När Anna och Johan startade verksamheten 2008 kom de flesta besökarna från bygderna kring Östersund och Storsjön. Idag är besökarna från hela Sverige. När vi pratar med Anna i mobilen, efter nyss avslutad ripjakt på fjället, är de senaste gästerna från Dalarna, Gävleborg och Norrbotten.

Redan innan de två startade företaget tillsammans jobbade Anna med hundutbildningar och som lärare på ett naturbruksgymnasium. Både Anna och Johan har sedan barnsben erfarenhet av jakt och hundar. När de fick möjlighet att köpa Johans föräldragård i Getåsen, som ligger på andra sidan Storsjön från Östersund, blev det startskottet för deras gemensamma verksamhet med inriktning på utbildningar inom jakt och hund. Företaget står också på en stabil grund med närmare 1 300 hektar skog och drygt 30 hektar åker.

Mer om årets pristagare
ForsWards Hund & Jakt i byn Getåsen, vid foten av Oviksfjället, mellan Svenstavik och Åre erbjuder jägarexamen, skytteinstruktioner, hundägarutbildningar, eftersök på klövvilt och fågel, apportering samt utbildningsjakter. Här utförs även individuell träning för hundägare och hund. Företag, skolor eller kompisgäng tas emot för teambuilding och konferens. Utöver Johan och Anna är idag också deras döttrar med svärsöner aktiva i verksamheten.

Utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förening Region Mitt och Landshypotek Bank. Utöver äran består priset av ett diplom, presentkort på lokal restaurant med lokala råvaror. På prisutdelningen bjöds på tårta och pristagarna fick också motta blommor.

Bifogad bild: Anna Fors Ward och Johan Ward, Årets landsbygdsföretagare i region Mitt

Kontakta för mer information
Jonas Feinberg, presskontakt Landshypotek Bank, 070-349 24 10

Landshypotek – jord- och skogsbrukarnas bank sedan 1836
Landshypotek Bank grundades 1836 och är till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen, och ägs av dess cirka 36 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening. Landshypotek har 225 medarbetare, över 100 förtroendevalda och verkar över hela landet.